Poortman in Veeningen komt onder de vleugels van sterrenrestaurant Groene Lantaarn

Anandi van Dijk en Maurice Grendelman van Restaurant Poortman zwaaien af als uitbaters
© RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Week in week uit toveren Anandi van Dijk en Maurice Grendelman met hun eten een lach op het gezicht van hun bezoekers. Maar na 6,5 jaar stoppen ze met Restaurant Poortman in Veeningen. De Groene Lantaarn uit Staphorst gaat verder met de formule.
"Het pand in Veeningen hebben wij destijds gekocht en is nog van ons", vertelt Jarno Eggen, chef-kok en eigenaar van sterrenrestaurant De Groene Lantaarn. "Toen hebben we het verhuurd aan Maurice en Anandi en zijn zij hun eigen restaurant begonnen."
Maar nog niet zo lang geleden kreeg Eggen het bericht binnen dat het duo bij Poortman wilde stoppen. "Dan moet je beslissen wat je gaat doen, bijvoorbeeld verkopen of doorgaan. We gaan ermee door, omdat we echt potentie zien in de plek."

Zware jaren

Van Dijk en Grendelman draaien hun laatste weekend bij Poortman. Sinds 2017 zijn ze dag in en dag uit te vinden in het restaurant, maar na zoveel jaar is de koek op.
Anandi van Dijk en Maurice Grendelman blikken terug op hun tijd bij Restaurant Poortman (artikel gaat verder onder de video):
Eigenaren restaurant Poortman zwaaien af
Volgens Grendelman hebben ze financieel zware jaren achter de rug vanwege corona. Het is één van de redenen om te stoppen. "Dan is er nog een dikke energierekening die je moet terugbetalen. Netto halen we er weinig uit", vult Van Dijk aan.

Concept hetzelfde

Veel zal er niet veranderen bij Poortman, stelt Eggen. Ook de naam blijft. "Dat is altijd de insteek geweest. Ook toen we het destijds verhuurden was de afspraak dat Poortman iets anders zou gaan doen dan De Groene Lantaarn. Anders zit je elkaar ook in de weg."
De chef-kok stuurt twee mensen uit zijn eigen bedrijf richting Veeningen. "Rob Heeling, een echte Drent, gaat de keuken doen. Voor de bediening krijgt hij hulp van Joris Smit die ook al een aantal jaren bij ons werkt."
Artikel gaat verder onder de foto
Jarno Eggen en partner Cindy Borger van sterrenrestaurant de Groene Lantaarn gaan Restaurant Poortman in Veeningen doorzetten
© RTV Drenthe / Fred van Os
De komende maanden wil Eggen zien hoe het uitpakt, na de zomer gaan ze evalueren. "Het is de bedoeling er iets moois van te maken."

Michelingids

Grendelman en Van Dijk kijken met trots terug op hun avontuur. Vorig jaar werd het restaurant nog opgenomen in de Michelingids met een onderscheiding, de Bib-Gourmand.
"Dat is wel de kroon op ons werk", legt Grendelman uit. "Dat is een onderscheiding voor goede prijs-kwaliteit. Dat je voor een bepaalde prijs goed te eten en te drinken krijgt." Van Dijk vindt het mooi dat ze haar collega's heeft zien groeien als mens.
En goed eten maken hebben ze niet van een vreemde. Het duo leerde de kneepjes van het vak met hulp van Eggen.

Nieuwe uitdagingen

Het koppel wil straks meer tijd doorbrengen als gezin en daarna gaan ze op zoek naar een nieuwe uitdaging. Van Dijk weet nog niet zo goed wat ze wil gaan doen. "Misschien word ik weer gastvrouw, maar het kan ook iets heel anders worden."
Haar partner wil een andere weg in slaan. Grendelman gaat eerst in Blokzijl nog aan het werk bij een restaurant. "Maar ik heb ook gesolliciteerd bij de politie, dat lijkt me wel een mooie uitdaging. Iets doen voor de medemens."

Terug naar Drenthe

Eggen is trots dat hij weer betrokken kan zijn bij een restaurant in Drenthe. De Groene Lantaarn zat voorheen in Zuidwolde, maar is een aantal jaren geleden verhuisd naar Staphorst in Overijssel.
"We hebben een warme band met Drenthe en gemeente De Wolden. Toen we nog in Zuidwolde zaten hebben we zelfs etensborden laten maken van de provincie, die komen zeker terug. En als er niet genoeg zijn, hangen we wat op aan de muur als decoratie."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.