Het geheim van restaurant Poortman in Veeningen? 'Veel ambachtelijk werk'

Eigenaar Maurice Grendelman is druk bezig in de keuken samen met het personeel.
© RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Langzaamaan begint de werkdag bij restaurant Poortman in Veeningen. Eigenaar en chef-kok Maurice Grendelman lijkt opgewekt, maar moet nog een beetje bijkomen van de dagen die hij achter de rug heeft.
Onlangs had hij een etentje in Amsterdam. De reden? Michelin maakte bekend dat zijn restaurant een Bib Gourmand in de wacht heeft gesleept. "Een heerlijk gevoel", maar tijd om er lang bij stil te staan was er niet. Vandaag moet er gewoon weer gewerkt worden.
Wat is de Bib Gourmand?
Bib Gourmands worden gegeven aan restaurants die hoge kwaliteit bieden voor een schappelijke prijs. Dat betekent dat je er onder 36 euro van een driegangenmenu kunt genieten, exclusief drinken. Voorheen stonden deze restaurants in de Michelingids aangegeven met een rode R.

Toost

Vooruit een kleine toost voorafgaand aan de werkzaamheden kan nog. "Om het succes met het personeel te vieren", aldus Grendelman. Dat mag ook wel, want de onderscheiding geeft aan dat een restaurant een uitstekende kwaliteitsverhouding heeft. Er zijn twee restaurants in Drenthe die de erkenning van Michelin hebben gekregen. De één is Sukade in Meppel, de ander Poortman in Veeningen.
"We staan nu in het boekje van Michelin. Er zijn mensen in Nederland en de rest van de wereld die dit soort restaurants afgaan. Dat maakt het wel extra speciaal."

Ambacht

Grendelman heeft het restaurant samen met zijn vrouw opgebouwd. Het geheim? Alles zelf doen. "Het is echt een ambacht. We maken alles zelf. Denk dan aan brood, jus of sausjes. Het kan van alles zijn, maar daar onderscheid je je wel mee."
Al die talenten mogen ze vandaag weer in de praktijk brengen. Het restaurant is voor het eerst weer open sinds de toekenning van de prijs. Een grote groep komt lunchen, het personeel mag dus weer aan de bak. "Het zijn mensen die wel vaker bij ons komen eten. Maar het is extra speciaal, één persoon heeft een koninklijke onderscheiding gekregen."
Restaurant Poortman in Veeningen heeft de Bib Gourmand ontvangen en mag direct aan de bak

Dubbel feest

Dat is de 67-jarige professor Harry van der Wiel uit de Wijk. Hij kreeg een lintje voor zijn werk bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Van der Wiel heeft een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de psychosociale oncologie, het verbeteren van de medische cultuur en het welzijn van chronisch zieke patiënten en hun naasten.
De onderscheiding kwam voor hem als een complete verrassing. "Super leuk, maar eerlijk gezegd heb ik niet zoveel met het koningshuis. Noch ten positieve of ten negatieve, ik ben vrij neutraal. Maar het is wel buitengewoon eervol om op deze manier gewaardeerd te worden."
Van der Wiel is vaste klant bij het restaurant. "Ik heb het meegekregen van de Bib Gourmand, prachtig nieuws voor het restaurant en de medewerkers. Dubbel feest vandaag dus. Ik zou bijna zeggen: het schept een band", lacht hij.
Harry van der Wiel uit de Wijk krijgt een lintje voor zijn inzet bij het Universitair Medisch Centrum Groningen.
© RTV Drenthe / Wouter Westerveld

Michelinster

Over wat de toekomst verder nog in petto heeft voor het restaurant durft chef-kok Grendelman zich niet uit te laten. "Ik zou geen nee zeggen tegen een Michelinster, maar of we daar écht voor gaan, weet ik gewoon nog niet. Op dit moment zijn we al blij met deze onderscheiding."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.