Chef-kok verlaat Restaurant Poortman: ‘Door die Bib Gourmand stoppen we op ons hoogtepunt’

Poortman in Veeningen wordt drukbezocht sinds de vermelding in de Michelingids
© RTV Drenthe
Opmerkelijk nieuws vanuit de Drentse horecawereld: Maurice Grendelman en Anandi van Dijk stoppen na zesenhalf jaar met Restaurant Poortman in Veeningen. Via sociale media maakte het horecastel dit gisteren wereldkundig. Een afscheid dat mede is ingegeven door privéomstandigheden, maar desalniettemin moeilijk was.
Het besluit komt niet helemaal uit de lucht vallen, want vorig jaar waren er ook al twijfels om ermee door te gaan, erkent chef-kok Grendelman. "Maar toen kwam ineens die Bib Gourmand om de hoek kijken", zegt hij lachend. Weliswaar geen Michelinster, maar wel een prestigieuze erkenning voor restaurants met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. "Daardoor werd 2023 een goed jaar en hadden we het ontzettend druk", blikt hij terug.

Hard werken, kleinere marges

Maar weegt het harde werken op tegen wat er aan de strijkstok blijft hangen? Die vraag zullen Grendelman en Van Dijk zichzelf meermaals voorgelegd hebben. "We hebben het niet slecht hoor, laat ik dat vooropstellen", zegt de chef-kok, "maar we hebben bewogen jaren gekend in coronatijd en moesten er voortdurend ontzettend hard aan trekken, terwijl de marges in de horeca steeds kleiner worden."
"Als je dan kijkt wat er netto overblijft, vragen we ons weleens af of het de tijd waard is die we er samen in stoppen", legt hij uit. "En die dikke gasrekening van vorig jaar hielp ook niet mee", voegt hij eraan toe.
We willen later niet tot de conclusie komen dat we amper tijd voor ons dochtertje hebben gehad
Maurice Grendelman - Chef-kok Restaurant Poortman
Zet dat tegenover het feit dat het horecastel een inmiddels vierjarig dochtertje heeft dat ook tijd en aandacht vraagt, en de keuze is gemaakt. Grendelman glimlacht als ze het over haar heeft, berustend in de keuze die is gemaakt om met het restaurant te stoppen. "Tja, weet je wat het is? We willen niet later terugkijken op deze tijd in ons leven en tot de conclusie komen dat we amper tijd voor haar hebben gehad. Dat is het ons niet waard."

Stoppen op je hoogtepunt

Daarom hakten Grendelman en Van Dijk twee weken geleden de knoop door, al was dat een moeilijke horde. "We vinden het heel lastig, want het restaurant gaat ons aan het hart en in al die jaren bouw je een band op met de gasten."
Toch konden personeelsleden, vrienden en familie begrip opbrengen voor de keuze. "We hebben veel reacties gekregen dat mensen onze keuze dapper en stoer vonden, dat sterkt je in zo'n beslissing. En mede door die Bib Gourmand stoppen we min of meer op ons hoogtepunt hè."
Lees verder onder de foto
Eigenaar Maurice Grendelman is druk bezig in de keuken samen met het personeel
© RTV Drenthe / Wouter Westerveld
In het huidige Restaurant Poortman kan nog een vorkje worden meegeprikt tot en met zondag 28 april, voor zowel lunch als diner. Met ingang van woensdag 1 mei zit het tijdperk van Maurice Grendelman en Anandi van Dijk in Veeningen er definitief op.
Grendelman gaat daarna drie maanden als kok aan de slag in het Prins Mauritshuis in Blokzijl, terwijl Van Dijk diezelfde periode de zorg voor hun dochter op zich neemt. "En daarna zien we wel weer verder", aldus Grendelman. "Dit geeft rust. Natuurlijk is het jammer, maar soms moet je zo'n keuze maken."
Er komen na ons bekende mensen in die de boel zullen voortzetten
Maurice Grendelman - Chef-kok Restaurant Poortman
"We gaan Drenthe wel missen", vervolgt hij. "We zijn supertrots wat we in zesenhalf jaar hebben bereikt, toch in een relatief korte tijd. We hebben onze ziel en zaligheid in het restaurant gestopt en voelden ons gelijk thuis in Veeningen. De mensen met wie we hebben gesproken zijn oprecht, trouw, hebben geen poespas en gunnen je wat. Dat heeft ons een heel toegankelijk gevoel gegeven."
Rest de vraag wat er in het huidige restaurant aan de Bloemberg komt als het horecapaar de deur over een maand achter zich dichttrekt. Grendelman: "Er komen na ons bekende mensen in die de boel zullen voortzetten, dat kan ik alvast verklappen", besluit hij mysterieus.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.