Curaçaose monumentenstichting kijkt de Drentse kunst af

De delegatie van Curacao krijgt een rondleiding door Orvelte
© RTV Drenthe
Greg Zandwijken en zijn collega van stichting Monumentenzorg Curaçao kijken de ogen uit in Orvelte. Op Curaçao beheren zij al meerdere monumenten, maar ze willen die organisatie ombouwen naar Drents voorbeeld. "Het is fantastisch. Het is mooi om te zien hoe monumenten hier in Drenthe onderhouden wordt."
De monumenten op Curaçao zijn anders. Daar vind je weinig rietgedekte boerderijen bedekt met leem. Daarnaast zijn de uitdagingen van het klimaat anders, met bijvoorbeeld termieten en zoute lucht. "Details komen overeen. Sommige details zijn natuurlijk ook overgekomen met de Nederlanders toen. Maar de bouwwijze is heel anders en het onderhoud is dan ook anders."

'Van elkaar leren'

"Maar de manier van aanhelen. Hoe ga je om met rotte delen, daar kunnen we van elkaar leren. Het is niet zo dat je delen zonder goed erover na te denken kunt vervangen. Hoe doe je nieuwe delen erin? Wat mag, wat mag niet en wat is acceptabel? Ik zoek meer naar de overeenkomsten dan de verschillen."
De stichting op curaçao beheert al veel eigen monumenten, maar wil net als de Drentse monumentenwacht ook zorg aanbieden van particulieren. Ook Ronald Nijmeijer van Monumentenwacht ziet veel overeenkomsten. "Ze zijn hier om een kijkje te nemen in de keuken. Wat wij doen en wat onze abonnees daaraan hebben. Vooral het voorkomen van grote restauraties is ons doel en dat zien zij ook als hoofddoel."

'Voor de volgende generaties'

Volgens Zandwijken is het van belang dat monumenten op Curaçao behouden worden. "Je moet weten waar je vandaan komt. Een deel van de geschiedenis is mooi. Er zijn ook mindere delen, maar het totaal is het erfgoed van een land. Dat bepaalt voor de volgende generaties hoe het verhaal vervolgt wordt."
Curaçaose monumentenstichting kijkt de Drentse kunst af

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.