Penningmeester verrijkt zichzelf, voetbalclub bijna failliet

Een van de velden van voetbalclub NWVV
© Overdebal.nl / Hessel de Jong
Een 41-jarige vrouw uit Nieuw-Weerdinge heeft als penningmeester van de plaatselijke voetbalclub bijna 22.000 euro achterovergedrukt. De club NWVV balanceerde daardoor een tijd op het randje van faillissement.
De vrouw verscheen vandaag niet voor de politierechter in Assen. "Dan gaan we verder zonder haar. Ze heeft de dagvaarding persoonlijk ontvangen, ze wist ervan af", zei de politierechter. Wel verschenen de huidige voorzitter en penningmeester van de voetbalvereniging.

Twee bankrekeningen

De zaak kwam in 2022 aan het licht doordat de vrouw het penningmeesterschap overdroeg. Ze beheerde de kantine en daarmee twee rekeningen. Een van de rekeningen gaf ze direct af. De tweede hield ze onder zich.
In mei 2022 stapten de nieuwe penningmeester en voorzitter naar de bank. Ze wilden weten hoe de tweede rekening ervoor stond. "Daarop stond nog maar 18 cent", zei de penningmeester tegen de rechter.

Schuldeisers

Het financieel debacle werd meerdere keren besproken op de bestuursvergadering. "Meermalen hebben we het erover gehad om de stekker eruit te trekken. De schuldeisers bleven maar aankloppen", vertelde het bestuurslid van de voetbalvereniging.
De gesprekken met de verdachte verliepen moeizaam. De vrouw gaf toe dat ze geld had gebruikt voor haar eigen huishouden. Een van haar kinderen had een bril nodig. Die werd van de rekening van de club betaald. 'Dat ging zo gemakkelijk, het hek was van de dam', zou ze hebben gezegd.

Extra kwalijk

De verdachte boekte vanaf 2018 geld over naar haar eigen rekening. In 2020 werd ze officieel penningmeester en daarmee ook bestuurslid. Ze ging onder die officiële titel door met de verduistering. Dat maakt het allemaal extra kwalijk, zei de rechter.
"Ze heeft nooit het besef gehad wat dit betekende voor de voetbalvereniging. De club is er bijna aan onderdoor gegaan", zei de rechter. Uiteindelijk kapte de vrouw het contact af. De vereniging deed aangifte.

Grote verleiding

De officier van justitie eiste een werkstraf van 120 uur. Als bijkomende straf eiste het Openbaar Ministerie dat de vrouw vijf jaar lang dergelijke functies bij verenigingen en stichtingen niet mag vervullen. "Haar financiële situatie is kennelijk nog erg ongezond. De verleiding kan dan groot zijn", zei de aanklager.
De straf die de rechter oplegde is gelijk aan de eis. Ook moet de vrouw het bedrag dat ze heeft verduisterd terugbetalen. Een deel is inmiddels al terugbetaald. Er staat nu nog ruim 19.000 euro open.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.