Al 78 keer Hemelvaartconcours in Roden: 'Paar wijze mannen hebben het gestart'

Dressuurcombinatie op het Hemelvaartconcours in Roden
© RTV Drenthe
Waar zou de reuring in Roden deze week zijn zonder de Vereniging voor Volksvermaken Roden? Nou, nergens. Dit jaar bestaat de vereniging 85 jaar. En die oprichting begon met het organiseren van een concours hippique. In de volksmond nu ook wel het Hemelvaartconcours genoemd.
Dat paardenevenement wordt dit Hemelvaartweekend voor de 78e keer georganiseerd. Naast het concours hippique is er een kermis, heb je de 'kleintje Rodermarkt' en een autopuzzelrit. Maar de blikvanger blijft het paardensportevenement. Hoe dat is ontstaan? "Een paar wijze mannen zaten bij elkaar, die hadden het elders in het land gezien en zijn het hier gaan proberen op het terrein dat ze hadden", legt Lammert Kalfsbeek van de Vereniging voor Volksvermaken Roden uit.

78

Dit jaar is het feest extra groot in Roden. Want hoewel het de 78e keer - op het eerste oog niet zo bijzonder - dat het evenement georganiseerd wordt, is de vereniging wel jarig. Al 85 jaar vermaakt die vereniging de Rodenaren. Dat wordt groots gevierd. Daarom zit er een extra feestelijk tintje aan de editie van 2024. Iedere 78e concoursinschrijver van dit jaar krijgt een slagroomtaart. Hoeveel er precies zijn weggegeven, is niet bekend, maar de organisatie laat weten dat 'd'r al flink wat taarten doorheen zijn gegaan'.
In die 85 jaar zijn 7 concoursen niet doorgegaan. Dat had te maken met de Tweede Wereldoorlog, een editie of twee die door slecht weer zijn afgelast en de maatregelen rondom het coronavirus dat rondwaarde in Nederland.

Uniek

Wat dit paardenevenement uniek maakt is dat het op gras wordt gehouden. Veel paardensport is immers op het zand. Daardoor zijn er ook deelnemers die het gras maar niets vinden, want dan moet je bijvoorbeeld de hoefijzers veranderen.
Dat groene concours zal ook niet zo snel gaan verdwijnen volgens Kalfsbeek. "Het terrein ligt middenin het dorp, dat moet je mooi groen aanhouden. Als je om je heen kijkt, zie je bomen, de hele entourage met het grasconcours maakt een heel mooi compleet plaatje. Een zandbak komt hier voorlopig niet", besluit hij.
In de video hieronder zie je meer van het Hemelvaartconcours in Roden.
Hemelvaartconcours Roden: 'Uniek evenement'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.