Koningsdag Emmen: zo hoef je niets te missen

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima
© ANP
Nog één nachtje slapen en dan is het zover: Koningsdag in Emmen. Zit jij morgen aan de buis gekluisterd, of ben je van plan om ter plekke een glimp op te vangen van de koninklijke familie?
Dankzij onderstaand overzicht kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Programma & route

De koninklijke familie, aangevoerd door de jarige Willem-Alexander, bijt rond 11.00 uur het spits af op het Noorderplein. Daarna zetten ze, via de Hoofdstraat, koers naar het Marktplein. De wandeling gaat via de Hoofdstraat (tussen Lindenhof en Hospershuis) naar de ingang van het Rensenpark om dan via het Kerkplein richting het gemeentehuis te lopen.
De koninklijken hebben dan een eerste beeld van Emmen opgedaan. Maar de gaststad heeft meer in petto. Na het gemeentehuis loopt de stoet verder naar het skatepark en natuurlijk mag Wildlands niet ontbreken. Na de aanblik van het dierenpark volgt de afsluiter van Koningsdag 2024: het Raadhuisplein.
Het bezoek aan de Vlinderstad wordt daar feestelijk afgesloten op een hoofdpodium, gadegeslagen door duizenden toeschouwers. In totaal is de koninklijke familie zo'n twee uur aanwezig in Emmen.
Lees verder onder de foto
De koninklijke route tijdens Koningsdag Emmen
© Koningsdag Emmen
De pleinen in Emmen krijgen morgen overigens een andere, officieuze naam. Zo is het Noorderplein omgedoopt tot startplein. De koning en zijn gevolg schieten daar in gang. Vergezeld door Bouke, 'de Elvis uit Emmen'. Later verzorgen ook Jannes en Daniël Lohues nog een optreden.
Na het muzikale ontvangst volgen het Dansplein, Verjaardagsplein, Spelplein, Cultuurplein, Innovatieplein, Sportplein en natuurlijk het Raadhuisplein, dat is omgedoopt tot Meezingplein.
Lees verder onder de video

Kijken bij koninklijke route

Langs de koninklijke route zal het ongetwijfeld hutjemutje staan. Om gedrang of ander onheil te voorkomen, adviseert de organisatie: kom op tijd. En als je erbij wil zijn, kies één plek langs de route. Parallel aan Willem-Alexander en Maxima de route volgen, is namelijk geen optie. Daarvoor is het te druk, luidt de waarschuwing.
Als je zo weinig mogelijk wil missen van het koninklijke bezoek, dan kan je terecht bij één van de twaalf grote schermen in het centrum. De tv-uitzending rond Koningsdag wordt daarop uitgezonden.
Langs de route zijn twee speciale publieksvakken voor bezoekers met een (fysieke) beperking. Deze zijn ingericht bij de Grote Kerk en het Raadhuisplein. De plekken zijn overigens al vergeven. De toiletten langs de route (100 stuks) zijn voor rolstoelgebruikers toegankelijk.
Lees verder onder de foto
De plattegrond van Koningsdag Emmen
© Koningsdag Emmen

Reis naar Emmen

Kom je met de auto? Parkeren kan gratis aan de Meerdijk (Stadionplein 1) of op P-Oost (Van Schaikweg 55). Vanaf de Meerdijk rijden op Koningsdag van 08.00 uur tot zondag 28 april 01.00 uur gratis pendelbussen naar het centrum.
Parkeren kan ook (tegen betaling) bij Q-park Wildlands (Ermerweg 28) en bij de parkeerplaats voor Kinepolis (Westeind). Verkeersborden met 'P Koningsdag' leiden je naar de een van de parkeergelegenheden.
Bovengenoemde locaties zijn speciaal voor Koningsdag ingerichte parkeerplekken. Niet alle parkeerlocaties in Emmen zijn met Koningsdag open. Klik hier waar en wanneer je in Emmen kan parkeren.
Kom je met het openbaar vervoer? Er rijden extra bussen en treinen naar Emmen. Check 9292.nl voor de Koningsdag-dienstregeling.
Kom je met de fiets? Sommige wegen voor fietsers zijn met Koningsdag afgesloten. De routes worden aangegeven met borden. Rond het centrum zijn tijdelijke fietsenstallingen beschikbaar, waar je uitkomt na het volgen van witte borden.
Je fiets gratis stallen kan in de bewaakte kelder aan de Wilhelminastraat, geopend van 08.30 tot 01.00 uur. Ook zijn er vijf onbewaakte stallingen: op grasvelden langs Noordeind / Weerdingerstraat, N381 / Hondsrugweg, Westenesscherstraat / Vreding en Wilhelminastraat / Insulindeplantsoen.

Meer feest!

Als het koningspaar en hun dochters terugkeren naar paleis Huis ten Bosch, is het feestgedruis in Emmen nog niet verstomd. Emmen kleurt de hele dag oranje, is het credo in de stad. Vanaf 13.00 tot omstreeks 01.00 uur is het Koningsdagfestival, op drie verschillende pleinen.
Koningsdag is geen Koningsdag zonder vrijmarkt, dus ook maakt Emmen plaats voor de kleedjes met allerhande tweedehands artikelen. De Koningsmarkt is van 06.00 tot 16.00 uur geopend in het centrum. Meer informatie vind je hier.
Ook buiten het centrum zijn talloze activiteiten te beleven, onder de noemer 'Samen oranje'. Interesse? Hier vind je een lijst wat er buiten de binnenstad verder is te doen.

Thuis

Volg je Koningsdag thuis voor de buis, schakel dan vanaf 10.30 uur in op TV Drenthe. We maken een live-uitzending vanuit het Atlas Theater. Na 13.00 uur, als de koning een einde breit aan zijn bezoek, gaan we verder.
De hele dag in touw? Van 17.00 tot 17.45 kan je afstemmen op TV Drenthe voor een terugblik op het koninklijke bezoek aan Emmen. Dat doen we met verschillende gasten aan tafel.
Ook via de radio hoef je niks te missen van de feestelijkheden. RTV Drenthe doet samen met streekomroep ZO!34 live verslag van het gebeuren. De radio-uitzending begint om 09.00 en duurt tot 15.00 uur.
Meer weten hoe Koningsdag in elkaar steekt? Op de evenementen-website vind je alle informatie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.