Uitdagingen, tegenslagen en profijt: hoe Koekangerveld hielp met komst van afvalkathedraal

Rob Wolswinkel
© RTV Drenthe / Stefan Klomp
Eind 2022 hoorde Rob Wolswinkel het voor het eerst: de mogelijkheid voor een groot theaterspektakel in zijn dorp Koekangerveld. Dat leek hem wel wat, dus besloot hij om samen met wat anderen mee te helpen met de plannen. Met succes, want over vijf weken is de première.
Theatergezelschap Peergroup komt namelijk met hun grootste show ooit, Atropos, optreden op een grasveld net buiten het dorp. Dat gaat allemaal gebeuren in de afvalkathedraal. Een decor van afval waarbij Wolswinkel een grote vinger in de pap had.

'Kan niet, bestaat niet'

Wolswinkel ziet zichzelf nog zitten in het dorpshuis samen met het bestuur twee jaar geleden. Op tafel lag de vraag of de Peergroup naar het dorp kon komen. "Is dat mogelijk was het eerste dat in ons opkwam", maar een vraagteken veranderde al gauw in optimisme.
Kan niet, bestaat namelijk niet in zijn woordenboek. "We besloten om ervoor te gaan", vertelt hij met een lach. Op één voorwaarde, het dorp moest achter de plannen staan. Een stuurgroep werd opgericht met mensen van verschillende verenigingen in Koekangerveld.

Kritiek

Daarna werden de plannen verder gesmeed, de eerste stap was een geschikte locatie vinden. "En die vonden we, maar wel midden in het dorp", gaat Wolswinkel verder. "Daar kwam wel wat kritiek op van de inwoners, mensen zagen het niet zitten. Dus die plek hebben we afgeschoten."
Een kleine tegenslag die niet lang duurde, want vrij snel daarna kwam een andere locatie in het vizier. Een grasveld een stukje buiten het dorp. "Mensen die er vlakbij wonen hebben ons geholpen en ze waren er direct positief over. We horen geen bezwaren meer van mensen in het dorp."

'Leuke uitdaging'

Maar hoe zou de kathedraal er vervolgens uit gaan zien? De Peergroup organiseerde samen met het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE) en wedstrijd voor ontwerpers om een schets te maken. Een winnaar kwam uit de bus, vervolgens zijn aannemers aangeschreven voor de bouw.
Tekst gaat verder na de foto
Een schets hoe de afvalkathedraal eruit ziet
© RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Zeventien aannemers hebben gereageerd en kwamen naar een bijeenkomst om de plannen te bespreken. "De helft haakte direct af", vertelt Wolswinkel. Een bijeenkomst later kwam er geen aannemer meer. "Ik was de enige die er met de initiatiefnemers zat."
Tijdens die bijeenkomst werd duidelijk dat de bouw van de kathedraal financieel lastig zou worden. Wolswinkel is nu met pensioen, maar heeft zelf 25 jaar een aannemersbedrijf gehad, hij werd gevraagd om de bouw te realiseren met een bepaald budget. "Een leuke uitdaging", dacht hij.

Geld moet rollen

Dus begon hij met het zoeken van leveranciers, bouwers, containers om offertes op te vragen.
En nu, zoveel maanden later, is het hem gelukt om met het budget van de initiatiefnemers een afvalkathedraal te bouwen. Alle onderdelen zijn al eens eerder gebruikt, van stalen buizen van de constructie tot en met betonnen platen waar het decor op staat.
Om de kathedraal komen doeken met boodschappen van Woldenaren
© RTV Drenthe / Stefan Klomp
Inwoners van De Wolden zijn gevraagd om oude spandoeken opnieuw te beschilderen. Daar staan teksten op met wensen en dromen voor de toekomst in de gemeente. Deze week is een begin gemaakt om die aan de buitenkant van de afvalkathedraal op te hangen.

Geld vloeit terug naar dorp

Trots is hij stiekem wel een beetje op wat er uit de grond is gestampt. Maar nog blijer is hij met wat het project oplevert. "Het is nu zo geregeld dat we ook de horeca als dorp mogen doen, daar kunnen verenigingen mooi een zakcentje aan verdienen", aldus Wolswinkel.
Ongeveer 250 vrijwilligers hebben zich gemeld om daarmee te helpen stelt hij. "We hebben de afspraak gemaakt dat elke club of vereniging dan 1000 euro krijgt. Zo profiteert iedereen er weer van."

Hopen op succes

Voor de man achter het plan komt er binnenkort een einde aan het project. De afbouw gaat hij nog verzorgen. Of dit het leukste is wat hij ooit heeft mogen realiseren? "Dat durf ik niet te zeggen, maar dit is wel heel apart en dat is wel gaaf."
Dit jaar is gemeente De Wolden de culturele gemeente van Drenthe. De voorstelling maakt daar onderdeel van uit en moet de kers op de taart worden. Wolswinkel hoopt vooral dat de voorstelling een succes wordt. "Dat veel mensen een kijkje komen nemen, dat lijkt me wel gaaf."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.