Thijs Oosting wil na turbulente tijd bij Willem II behalve promotie ook de schaal

Thijs Oosting wil na turbulente tijd bij Willem II na promotie ook de schaal
© ANP / Tobias Kleuver
VOETBAL - Promotie naar de eredivisie is al binnen, maar vanavond gaat Emmenaar Thijs Oosting met Willem II vol voor het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie. De club uit Tilburg heeft één punt meer dan Roda JC, dat dus ook nog kans maakt op de titel. In Tiburg komt Tesltar vanavond op bezoek.
"Ik denk dat het een heel speciaal gevoel geeft om met zo'n schaal in je handen te staan. En omdat wij nu zo dichtbij zijn wil ik het ook heel graag en ik hoop dat ik namens iedereen spreek", reageert Oosting.

'Enerverende club'

In de tweeënhalf jaar dat de 24-jarige Drent onder contract staat in Tilburg maakte hij meer mee dan sommige spelers in hun hele carrière. Toen hij werd gehaald speelde de club nog in de eredivisie. Maar na drie wedstrijden scheurde hij z'n kruisband af. Al met al zag hij in die tijd vijf trainers komen en gaan. Maar als klap op de vuurpijl promoveerde de Emmenaar afgelopen vrijdag, na twee seizoenen, ook weer terug naar de eredivise met Willem II. "Het is een enerverende club, als ik het zo mag zeggen", lacht Oosting.

Kruisband

Begin 2022 begon de aanvaller aan het avontuur in Tilburg. Maar al na drie wedstrijden ging het ontzettend mis. Hij scheurde de kruisband van rechterknie volledig af en was meteen een jaar uit de roulatie. "Het heeft me ook wel laten inzien wat er belangrijk is en wat niet. Dus het is ook wel ergens goed voor geweest. Maar ik zou niemand aanraden om hetzelfde te doen."

'Uitgefloten en uitgejouwd'

Al met al waren het turbulente jaren in Tilburg. "Je leert omgaan met verschillende trainers en verschillende persoonlijkheden en ook de druk vanuit het stadion. Aan het begin van het seizoen werden we uitgefloten en uitgejouwd en nu staat de hele bühne weer vol. Dat doet wel heel veel met je als persoon. We blijven natuurlijk mensen en als je dan ziet wat je allemaal meemaakt en naar je hoofd krijgt soms. Dan is het wel een bijzondere wereld."

Positie

Afgelopen seizoen was z'n eerste volledige seizoen na z'n zware knieblessure. Oosting scoorde elf keer. Rondom z'n positie in het veld is vaak discussie geweest in het verleden. Want is hij nou een spits of een middenvelder?
"Ik denk dat ik me het prettigst voel op de positie waar ik nu sta: als valse spits of op tien zeg maar. Daar een beetje tussenin. Ik heb aangegeven dat ik graag op die positie zou willen spelen. In de wedstrijd tegen Roda heeft de trainer mij op die positie gezet en zijn we anders gaan spelen. En toen mocht ik gelukkig meteen een hele belangrijke goal maken en sindsdien is het zo blijven staan."

'Ik kijk vol trots naar m'n vader'

De promotie van Willem II naar de eredivisie betekent ook dat Thijs volgend seizoen weer mag aantreden tegen z'n vader Joseph die hoofdtrainer bij FC Twente is. Afgelopen week verlengde Oosting senior nog zijn contract bij de Tukkers tot en met de zomer van 2027. Geen verrassing voor zoon Thijs.
"Ik kijk vol trots naar hem. Voor mij is het niet heel bijzonder want ik weet wat hij er allemaal instopt. En dat geldt ook voor de jaren dat hij niet op de cursus coach betaald voetbal mocht. Ik had wel verwacht dat het hem zou gaan lukken."

Huldiging

En dan weer terug naar de wedstrijd van vanavond tegen Telstar. De fanshop in Tilburg loopt als een dolle. En of Willem II na de promotie nou wel of geen kampioen wordt vanavond: zondag wordt de ploeg sowieso gehuldigd op de befaamde Heuvel in Tilburg.
"Dat is middenin de stad met nog meer ruimte en misschien nog meer mensen. Dus dan wordt het nog wel groter dus ik denk dat het wel heel leuk gaat worden", besluit Oosting.
Thijs Oosting wil na turbulente tijd bij Willem II behalve promotie ook de schaal

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.