Staatsbosbeheer sluit ruiterpaden door bijtende hengst

Aekingerzand
© RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
Staatsbosbeheer heeft drie stukken ruiterroutes over het Aekingerzand (Kale Duinen) bij Hoogersmilde tijdelijk omgeleid. In het gebied loopt een kudde exmoorpony's en de hengst van de kudde is niet gediend van andere paarden in zijn omgeving.
Wandelaars en fietsers in het gebied lopen geen gevaar, maar de hengst zoekt wel de confrontatie met ruiters van andere paarden.
"Het moment is extra vervelend, maar op dit moment zien we geen andere oplossing wat voor nu de veiligheid kan waarborgen voor de ruiters en hun paarden. De hengst die in de kudde loopt, laat op dit moment gedrag zien wat zeker niet gewenst is", laat Staatsbosbeheer weten. Grondeigenaar Staatsbosbeheer gaat in gesprek met de eigenaar van de exmoorpony's en de ruiters om tot een oplossing te komen.

Oplossing onbekend

De grondeigenaar wil vooral weten welke prikkels ervoor zorgen dat de hengst dit gedrag vertoont. "Het gezamenlijke doel van ons allen is dat iedereen zo snel mogelijk weer veilig kan genieten van dit stukje natuur."
Wat de oplossing voor het probleem is, weet Staatsbosbeheer nog niet. De exmoorpony's zorgen voor de begrazing van het gebied en de hengst moet bescherming bieden tegen de wolf die in het gebied rondloopt. Ook weet de grondbeheerder niet wanneer de ruiterpaden weer open kunnen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.