Ondernemers rond Aekingerzand verbolgen over afsluiten ruiterpaden

De omleiding voor ruiters gaat langs de weg
© RTV Drenthe
Meerdere recreatieondernemers in Wateren en Zorgvlied zijn boos dat Staatsbosbeheer gisteren heeft besloten om de ruiterpaden over het Aekingerzand af te sluiten. De reden dat de natuurbeheerder een omleidingsroute heeft gemaakt, is een agressieve hengst van een kudde grazende exmoorpony's die het op ruiters heeft voorzien.
De ondernemers vrezen inkomstenderving en willen dat de exmoors worden weggehaald. "Dat is de makkelijkste oplossing. Ik denk dat er afzeggingen komen in het Pinksterweekend, dat is het begin van het hippische seizoen. Drenthe profileert zich als paardenprovincie, maar op deze manier gaat dat niet goed", zegt Renate Krans van paardenhotel Villa Nova in Zorgvlied.

Omleidingsroute langs de weg

De omleidingsroute voor ruiters loopt nu namelijk langs de openbare weg en dat is minder aantrekkelijk en gevaarlijk, vinden de ondernemers. "Het is heel erg jammer dat veiligheid en natuurbeleving teniet worden gedaan", vindt Gusta Folkertsma van de Alberthoeve in Wateren.
De Alberthoeve zegt zeven jaar te hebben gestreden om een achteruitgang te realiseren bij hun landgoed. Ruiters hoeven nu maar 80 meter langs de weg voor ze het Aekingerzand op kunnen. Eerder was die afstand 2 kilometer. Daarom betreurt Folkertsma het des te meer dat de omleiding langs de weg gaat. "We willen geen ongelukken."

Minder inkomsten voorzien

Ook Folkertsma voorziet afzeggingen voor het Pinksterweekend. Ze is er niet gerust op dat de omleiding maar kort duurt. "Wat is tijdelijk? Dat kan ook een half jaar zijn."
De afsluiting van de ruiterpaden over het Aekingerzand raakt ook Manege Ludanchelo Hoeve in Zorgvlied. "Normaal organiseren we een rit van twee uur en nu wordt dat één uur. Dat betekent dus de helft van de inkomsten. En we kunnen ze niet het mooiste gedeelte van het Drents-Friese Wold laten zien. En dat is heel vervelend. Want dat beloven we ze wel en dan is het er niet", zegt Jan Veenstra van de manege.

Elders geen problemen exmoors

Staatsbosbeheer heeft begrip voor de zorgen van de ondernemers en wijst erop dat de afsluiting echt een noodoplossing is. "We balen ervan dat het zo misgaat. We hebben van tevoren juist onderzocht of deze pony's een goede mogelijkheid zijn. Elders zijn er geen gevallen bekend van zulk agressief gedrag van exmoorpony's", zegt Lysander van Oossanen, boswachter voor Staatsbosbeheer in het Drents-Friese Wold.
Het verbaast Staatsbosbeheer wel dat er angst is bij de ondernemers voor inkomstenderving. "Natuurlijk snap ik dat er een stuk beleving wegvalt, maar alleen in het Drents-Friese Wold ligt er al 100 kilometer aan ruiterpaden. Dus er zijn nog heel veel andere ruiterpaden buiten het Aekingerzand."

Vangen of verdoven lastig

Vangen van de agressieve hengst, wat de ondernemers voorstellen, is volgens Van Oossanen niet zo makkelijk. "In de herfst of winter kun je de kraal verkleinen en kun je hem lokken met hooi. Maar het is een wild dier dat nu vol zit met adrenaline en dan is het niet te doen om een hengst uit een kudde te halen in zo'n groot gebied", aldus de boswachter.
Verdoven is ook heel complex, volgens Staatsbosbeheer. "Het gewicht van wilde dieren is onbekend. Er zijn daarom eigenlijk geen mensen te vinden die met een verdovingspijl willen schieten op een wild dier. Als je schiet met een te lage dosering wordt het dier nog wilder en nog gekker. En als je schiet met een te hoge dosering, dan heb je het dier gedood."

Definitieve oplossing tijdrovend

De terreinbeheerder zoekt nog naar een definitieve oplossing. "We kijken naar de individuele hengst. Kunnen we hem eruit halen en is het daarmee klaar? Of is het misschien een merrie die het probleem veroorzaakt? En we kijken of we de routes kunnen aanpassen zodat je daar nog wel kunt rijden, maar buiten de begrazing om. Maar het kost tijd om rasters op te zetten", aldus Van Oossanen.
Begrazen met paarden heeft volgens Van Oossanen de voorkeur in het Aekingerzand. "Begrazen met schapen kan alleen met een schaapherder. De exmoorpony's helpen het terrein open te houden." De kudde exmoors bestaat uit hengsten, merries, jonge en oudere dieren; de oudere dieren beschermen de jongere dieren tegen aanvallen van de wolf door om de veulens heen te gaan staan.
Eerder heeft Staatsbosbeheer al een andere hengst die agressief gedrag vertoonde uit dezelfde kudde, laten doden.
Ondernemers rond Aekingerzand verbolgen over afsluiten ruiterpaden

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.