Van prullenbak naar podium: Woldenaren geven vorm aan gigantische afvalkathedraal

Aan de afvalkathedraal komen de boodschappen te hangen
© RTV Drenthe / Stefan Klomp
Als je door Koekangerveld rijdt kun je 'm eigenlijk niet missen: de afvalkathedraal van theatergezelschap Peergroup krijgt steeds meer vorm. Het skelet van het gigantische decor is af, wat nog rest is de aankleding. Woldenaren steken daar hun handen voor uit de mouwen.
Op de vloer liggen tientallen spandoeken, de meeste oud, gebruikt en vol met reclameteksten van bedrijven. Een stuk of tien mensen zitten erop om wat nieuwe teksten op de doeken te verven. Op de achtergrond speelt wat trage relaxte Spaanse muziek, de sfeer in de oude bibliotheek in Zuidwolde is goed.

Hard werken

Maar vergis je niet, het is hard aanpoten, want alle doeken krijgen een plekje op de muren van de nu nog kale afvalkathedraal. "En het zijn er best veel", vertelt vrijwilliger Alma de Lange. "Op elk doek staan teksten die door Woldenaren zijn ingediend, hoe zij de toekomst voor zich zien."
Tekst gaat verder onder de video
De afvalkathedraal wordt aangekleed
Volgens de Peergroup zit er een idee achter het decor. In de afvalkathedraal vindt straks de show Atropos plaats, een stuk dat gaat over de hoeveelheid troep die we achter laten op deze planeet en wat voor gevolgen dat heeft."
"Eigenlijk kunnen we alles dat al gemaakt is hergebruiken en opnieuw inzetten om onze toekomst vorm te geven", legt artistiek leider Dirk Bruinsma van Peergroup uit. "Het gehele decor bestaat uit gebruikte spullen, de spandoeken worden opnieuw beschildert met teksten van Woldenaren hoe zij een mooie toekomst voor zich zien."

'Grootste project ooit voor ons'

Bruinsma geeft aan dat de afvalkathedraal het grootste project ooit is het theatergezelschap onder handen heeft genomen. Dit jaar is gemeente De Wolden nog de culturele gemeente van Drenthe, de voorstelling maakt daar onderdeel van uit en moet een spektakel worden.
Tekst gaat verder onder de foto
Volgens Dirk Bruinsma van Peergroup is de afvalkathedraal het grootste project wat ze hebben gedaan
© RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Omdat de voorstelling wordt gehouden in gemeente De Wolden, zijn zoveel mogelijk Woldenaren opgetrommeld om mee te doen met het project. Een groep speelt mee in de voorstelling en anderen helpen mee met het decor.
Voor De Lange was het een makkelijke keuze om mee te doen. "Ik vind het leuk dat het gedaan wordt. Deze doeken komen overal vandaan, anders zouden ze in de prullenbak verdwijnen. Dat is de boodschap van de afvalkathedraal er is zoveel afval en dat moeten we hergebruiken."

Koe met acht poten

En het maken van het decor, dat komt best wel precies. Op de muren van de oude bibliotheek zijn schetsen gemaakt hoe alles eruit komt te zien. "Daarna moeten we met een liniaal alles perfect uitmeten op de doeken", legt Sofie Ijzerman, coördinator van het project uit.
"Zodra dat is gebeurd, gaat iemand de teksten op de doeken kalken, daarna komt er een laag verf overheen." Veel teksten die zijn aangeleverd zijn mooi vindt Ijzerman. "Meer liefde en minder oorlog, dat soort dingen."
Maar af en toe komen er ook bijzondere dingen voorbij vertelt ze lachend. "Een koe met acht poten, ja dat vind ik best grappig, misschien lopen die wel rond in de toekomst."

Doeken ophangen

Deze week worden de doeken opgehangen. "We zijn nog wel even bezig", zegt Rob Wolswinkel, een van de vrijwilligers die bezig is met het ophangen. "Aan de lange kanten komen er zestien te hangen, aan de korte zijde twaalf. We proberen iedere dag één kant af te krijgen."
Alma de Lange uit de Wijk helpt mee met schilderen van de doeken
© RTV Drenthe / Wouter Westerveld

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.