Tulpenpracht bij Nacht afgelast: 'Veel tulpen zijn al gekopt'

De velden tijdens een eerdere editie van Tulpenpracht bij Nacht
© RTV Drenthe/Kim Stellingwerf
Wie zich verheugd had op een rondje langs de tulpenvelden vanavond of morgenavond, komt bedrogen uit. Het jaarlijkse evenement Tulpenpracht bij Nacht, waarbij verschillende tulpenvelden in Drenthe sfeervol verlicht zijn, is afgelast.
Het evenement wordt elk jaar georganiseerd door de deelnemende bollentelers. Via een vooraf uitgezette route kom je langs de mooiste plekjes, waarbij de tulpen van hun mooiste kant belicht worden. Er zou dit jaar gestart worden vanuit Hijken.

Regen gooit roet in het eten

"Er is veel regen geweest, en daardoor zijn er weinig kansen voor de telers om de tulpen te koppen. Daarom hebben ze op de droge momenten hun kans moeten grijpen, waardoor er nu te veel tulpen gekopt zijn om nog een mooie aanblik te kunnen bieden tijdens Tulpenpracht bij Nacht", laat Richelle Schenkel van de organisatie weten.
"Het is niet altijd honderd procent te voorspellen wanneer de tulpen bloeien. Eigenlijk is dit elk jaar zo rond 30 april. Dit jaar waren ze eerder. Tot gisteren hadden we nog de hoop dat de route nog mooi genoeg zou zijn om te verlichten, totdat één van de telers gisteravond belde dat er toch best veel gekopt was. Ook op de percelen die voor de route nog de mooiste percelen waren."
Er valt veel regen en daardoor zijn er weinig momenten om te kunnen koppen. Als er te lang gewacht wordt, worden de tulpen zwaar en gaan hangen als ze nat zijn, waardoor de machine ze niet meer kan oppikken. "Het enige alternatief is dan om ze met de hand te koppen. En dat is zo arbeidsintensief, dat willen we ten allen tijde voorkomen", aldus Schenkel.

Waarom wordt de tulp gekopt?

Bij het koppen van tulpen worden de bloemen van de stengel afgehaald. Dit wordt gedaan omdat de bloem van de tulp energie uit de bol trekt. Om de bol te laten groeien wordt de bloem dus gekopt. Deze tulpen worden namelijk niet gekweekt om de bloemen te verkopen, maar om mooie grote bollen te kunnen leveren. Met het koppen van de bloemen wordt ook ongewenste kruisbestuiving tegengegaan.
De bloem aan de tulp is in eerste instantie wel nodig, de kweker kan aan de in bloei staande tulpen zien of er verkeerde soorten tussen staan of dat de bloemen zijn aangetast door schimmels of virussen.
Toch een beetje genieten van Tulpenpracht bij Nacht? Bekijk dan hieronder de foto's van eerdere edities:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.