Cultuurcentrum Gieten: raad verdeeld, buurtbewoners bezorgd

Buurtbewoners vrezen voor overlast van parkerende bezoekers in hun straten
© Persbureau Drenthe
De gemeenteraad van Aa en Hunze is verdeeld over de keuze voor de locatie van een nieuw onderwijs- en cultuurcentrum op het terrein van het Dr. Nassau College in Gieten.
Alle partijen zien de noodzaak van de komst van het centrum, maar de zorgen van buurtbewoners over verkeers- en geluidsoverlast willen veel raadsleden niet zomaar opzij schuiven.

School overdag, theater 's avonds

Overdag kan het onderwijs- en cultuurcentrum worden gebruikt voor de lessen van het Dr. Nassau College. In de avonduren mogen culturele clubs uit Gieten er repeteren en voorstellingen houden.
Buurtbewoners vrezen voor overlast van parkerende bezoekers in hun straten, met name op momenten dat er voorstellingen gehouden worden met plek voor maximaal 150 mensen.

'Mensen komen op de fiets'

De verwachte verkeersdruk moet volgens het voorstel van B & W worden voorkomen door de aanleg van elf extra parkeerplekken en de inzet van parkeerwachters tijdens drukke momenten.
Bovendien, denkt wethouder Ivo Berghuis (Gemeentebelangen) dat de meeste bezoekers wel te voet of met de fiets naar voorstellingen zullen komen.

'College onderschat overlast'

Commissielid Hayo Banga van het CDA vindt dat het college van burgemeester en wethouders te snel voorbijgaat aan de zorgen van de omwonenden als het plan doorgaat.
Hij krijgt bijval van raadslid Lukas Koops van GroenLinks. "Er zal absoluut overlast zijn, mensen zullen op zoek gaan naar parkeerplekken in de buurt. Wij denken dat college dit onderschat."
Net als D66 wil GroenLinks precies weten waarom alternatieve locaties voor het nieuwe cultuurcentrum, zoals sporthal De Wendeling en sportpark De Goorns, zijn afgevallen.

Vredestichter

Coalitiepartij PvdA presenteert zich als vredesduif. Raadslid Henk Santes benadrukt het belang van het nieuwe cultuurcentrum, maar wil wel graag dat ook de omwonenden straks tevreden zijn.
Hij pleit er daarom voor dat de wethouder nadat het centrum er staat meerdere keren per jaar om tafel gaat met buurtbewoners om eventuele overlast aan te pakken.

Meerderheid is voor

Steun is er in ieder geval ook van coalitiepartijen Gemeentebelangen Aa en Hunze en VVD en dat is genoeg voor een raadsmeerderheid. De liberalen willen niet dat de bouw nog weer langer op zich laat wachten.
Raadslid Rabbe Vedder van Gemeentebelangen laat er geen twijfel over bestaan dat het centrum er moet komen. Bezwaren uit de buurt zijn begrijpelijk, maar dat is geen reden om op de stopknop te drukken.
Op 16 mei stemt de gemeenteraad definitief over de voorkeurslocatie van het onderwijs- en cultuurcentrum.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.