Plek cultuurcentrum Gieten onder vuur: 'Eigenlijk is het gewoon een schoolgebouw'

Een deel van het Dr. Nassau College in Gieten wordt gesloopt, waardoor ruimte ontstaat voor een nieuw gebouw
© Persbureau Drenthe
Vanavond bespreekt de gemeenteraad van Aa en Hunze de plannen voor een nieuw cultuurcentrum in Gieten. Al jarenlang heeft de gemeente de wens om het centrum te bouwen bij het Dr. Nassau College. Maar veel omwonenden zijn tegen deze plannen.
Frans Meerhoff, die naast de school woont, wil één ding duidelijk stellen: hij is absoluut niet tegen de komst van een cultuurcentrum in Gieten. "Ik vind het hartstikke mooi dat de gemeente wil investeren in zo'n voorziening. Ik kom zelf uit de wereld van cultuur. Maar als je de Nachtwacht in een steegje ophangt, zie ik dat niet zitten. Ik ben in dat geval dan niet tegen de Nachtwacht, maar wel tegen een schilderij op zo'n kloteplek."
En zo'n plek is volgens hem het Dr. Nassau College voor het cultuurcentrum. "De gemeente heeft het over een cultuurpodium, maar eigenlijk is het gewoon een schoolgebouw waar in de avonden en het weekend ook culturele clubs in terecht kunnen." En als dat het geval is, gaat er te veel geld naartoe, vindt Meerhoff." Zorg dan dat je een faciliteit bouwt die breder wordt opengesteld voor de Gietense samenleving."

'Verkeerde voorstelling van zaken'

Aan het nieuwe gebouw op het schoolterrein hangt een prijskaartje van 3,2 miljoen euro. "In de gemeentebegroting zit geld voor onderwijshuisvesting. Dus toen hebben ze gedacht: voor het Dr. Nassau College kunnen we geld uit die begroting halen en daar maken we een combi van met een cultuurpodium", denkt Meerhoff. "Maar als je het dan verkoopt als een cultuurpodium, terwijl het in feite onderwijshuisvesting is, ben je al bezig de zaak verkeerd voor te stellen."
Als de eerste rol behang in een kamer scheef zit, dan weet je precies hoe het met de rest van de rollen gaat."
Frans Meerhoff, omwonende
Hoewel Aa en Hunze inmiddels spreekt over een definitieve locatiekeuze, verwachten tegenstanders van de plannen dat er nog volop bewegingsruimte is. "Het lijkt een gedane zaak, maar dat is het helemaal niet", aldus Meerhoff. "Dit is pas het begin van de keuze voor een locatie. Wij willen bereiken dat de raad nog eens heel goed gaat kijken of het centrum er op deze manier en deze plek moet komen. Want als de eerste rol behang in een kamer scheef zit, dan weet je precies hoe het met de rest van de rollen gaat."
De gemeente en de groep omwonenden hebben in oktober vorig jaar twee keer met elkaar over de plannen gesproken. Dat contact kwam volgens Meerhoff niet zonder slag of stoot tot stand. "Zo'n participatietraject moest de gemeente instellen, maar die gesprekken zijn er gekomen omdat wij aan de bel hebben getrokken. Nog net geen jaar nadat de wethouder aankondigde dat er een participatietraject komt, hebben wij pas voor het eerst met hem om de tafel gezeten. Dat vind ik niet gepast."

Mosterd na de maaltijd

De drukte die de komst van het cultuurcentrum op het schoolterrein gaat opleveren, zit de omwonenden ook dwars. Al zegt de gemeente na oplevering geluidonderzoek te laten uitvoeren. "Dat lijkt toch echt op mosterd na de maaltijd. En dan gaan ze alleen maar meten welk geluid er uit het gebouw naar buiten komt. Maar onze zorg gaat er over dat hier twee hele smalle straten zijn, waar heel veel verkeer doorheen zal gaan. Dat levert lawaai op."
De gemeente wil de bestaande parkeerplaats op het terrein van de school vergroten van 17 naar 28 parkeerplaatsen. Bij grote voorstellingen worden bezoekers 'actief verwezen naar parkeerplaatsen in de buurt'. Meerhoff ziet daar niets van terecht komen. "De gemiddelde Nederlander is zo gehecht aan z'n auto, dat hij tot aan de toonbank wil parkeren. En dan worden ze in de toekomst opeens geacht om de wandeling te maken vanaf het OV-punt of het gemeentehuis."
Het is onduidelijk hoeveel grote voorstellingen er gaan komen in het nieuwe cultuurcentrum. Aa en Hunze heeft besloten geen maximum te stellen aan deze voorstellingen per jaar. "Dat is dus een totaal open eind", stelt Meerhoff. "Want hoe vaak gaan hier dan voorstellingen georganiseerd worden? Deze beslissingen geven ons geen garantie dat er geen overlast zal zijn."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.