Stel moet leenhond teruggeven aan Stichting I Respect Animals

Een straathond (foto ter illustratie)
© ANP
Een echtpaar uit de gemeente Borger-Odoorn moet een hond teruggeven aan Stichting I Respect Animals (SIRA). De stichting haalt straathonden uit het buitenland voor een betere opvang in Nederland. Het hondje had een tijdelijk onderkomen bij dit stel en moet terug, beslist de rechter.
Het ouder stel had al een hond geadopteerd via de stichting. Bij de stichting werd een adoptie van een andere hond teruggedraaid. Het stel wilde het dier wel tijdelijk opvangen. Hiervoor werd een contract opgesteld. In het begin ging het niet goed tussen hun hond en de tijdelijke hond. De vrouw beklaagde zich via WhatsApp dat de dieren dagelijks vochten. Ze trok het niet meer.

Gehecht geraakt

Vrijwel direct daarop gaf de stichting aan het dier weer op te willen halen. Hierop werd gereageerd dat alle medewerking zou worden verleend. Gezien de leeftijd van het stel was een tweede hond ook wel wat veel. Op 21 maart stond een medewerker van de stichting bij het paar aan de deur. Die kreeg de hond toch niet mee. Vooral de man was erg aan het dier gehecht geraakt en wilde het houden.

De hond kopen

In een aangetekende brief meldde de stichting vervolgens dat het contract was beëindigd. En zij zouden de hond ophalen. Hierop kreeg de stichting geen reactie. Op zitting gaf het stel aan het dier te willen kopen. Hun leeftijd speelde geen rol. Er zou een scootmobiel worden aangeschaft zodat de honden voldoende zouden worden uitgelaten. De gevechten tussen de honden waren opgehouden. Dat was ook geen reden meer om afscheid te nemen van de tijdelijke hond.

Boete van 1000 euro per dag

De stichting gaf aan dat de leenhond inmiddels was verkocht aan een andere familie. Dat kon het stel niet geloven. Op de website staat het dier nog steeds te koop, aldus het stel. De rechter vindt dat het paar zich aan het contract moet houden. Het heeft geen recht op dat dier, ook al wil het de hond kopen. Het dier moet terug. Gebeurt dit niet dan volgt een boete van 1000 euro per dag waarop het dier niet teruggaat. Tot een maximumbedrag van 20.000 euro.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.