Ongeoefende muzikanten klaargestoomd voor concert: 'Meer dan toonladdertje spelen'

Het Nieuw Talent Orkest is druk met repeteren
© Beiler Harmonie Orkest
Een fatsoenlijke noot hadden ze nooit gespeeld. Toch gingen ze de uitdaging aan. Een gezelschap ongeoefende muzikanten liet zich in tien repetities klaarstomen voor een optreden, mét publiek. "Ieder concert is spannend, óók voor mensen die al lang muziek maken."
Vandaag staan ze er voor het echie. De 26 orkestleden van Nieuw Talent Orkest. In januari begonnen ze, zonder enige muzikale bagage, aan hun eerste oefensessie. Inmiddels beheersen ze hun blaas- of slagwerkinstrument. Dankzij dirigent Durk Dikland en het Beiler Harmonie Orkest. Ze hielpen de onverdroten 'muziekgroentjes' richting hun einddoel: een slotconcert in de Karspelhof in Beilen.
"Iedereen kwam heel trouw naar de repetities. Ze waren er altijd, allemaal", jubelt Gerda Buiten, secretaris van het Beiler Harmonie Orkest. "Ze waren zo enthousiast dat ze zelfs in vakanties doorgingen met oefenen. Buiten de repetities om, onderling in groepjes."

Talentorkesten

Het Nieuw Talent Orkest is een initiatief van muzikanten Guus Pieksma en Annewiep Bloem. Ze ontwikkelden een methode om volwassenen, onervaren met een blaas- of slagwerkinstrument, op een zo simpel mogelijke manier kennis te laten maken met muziek. Doel is om na een handvol repetities op te treden. Overal in den lande zijn deze 'talentorkesten' opgekomen.
Het Beiler Harmonie Orkest pakte maanden geleden de handschoen op en bracht een tros aspirant-orkestleden bij elkaar. Daarna kwam het oefenen, maar ook geregel. Want er moesten genoeg instrumenten voorhanden zijn, vrij essentieel voor een goed draaiend orkest. "We moesten ze huren of lenen. Dat is wel spannend. Je denkt toch: hoe komen we eruit, is dit te behappen."

'De meeste mensen kunnen zelf geen muziek maken'

Dankzij een gezonde dosis onverzettelijkheid en doorzettingsvermogen timmerde het beginnende orkest voortvarend aan de weg. Een repetitie is echter niet te vergelijken met een optreden. Spanning? Tuurlijk is die aanwezig bij de orkestleden. "Ik vond het ook altijd spannend", put Buiten uit haar muziekverleden. Maar ik dacht altijd: de meeste mensen in het publiek kunnen zelf niet eens muziek maken."
Haar mantra stuurde ze onlangs nog richting de gespannen blaas- en slagwerkmuzikanten. "Maar ze vinden het ook leuk hoor", nuanceert Buiten. "Ze denken: we kunnen nu laten zien wat we in tien repetities hebben geleerd. Het is meer dan alleen toonladdertje spelen."

Muziek maken slaat aan

Het Nieuw Talent Orkest verschijnt ten tonele met een bonte mix aan instrumenten: hoorns, saxofoons, klarinetten, trompetten, baritons en slagwerk. Ze worden tijdens het concert in de Karspelhof ondersteund door de doorgewinterde muzikanten van het Beiler Harmonie Orkest. Helemaal alleen staan ze er dus niet voor.
"Hoe het verloopt, weet je nooit bij een concert", aldus Buiten. Het traject vooraf kon in elk geval bekoren. "Het is een heel sociaal gebeuren. Je bent bezig met mensen die je nooit eerder hebt gezien. In de pauzes was het, met koffie drinken, hartstikke gezellig. En weet je wat leuk is: achttien deelnemers hebben zich al aangemeld voor een vervolgtraject. Zij willen door met muziek maken."
Het Nieuw Talent Orkest speelt vanaf 15.00 uur in de Karspelhof in Beilen. De deuren gaan om 14.30 uur open. Toegang is gratis.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.