Rust keert terug op school in Nieuw-Weerdinge na Koningsdag-hectiek: 'Stiekem was het nu veel leuker'

Leerlingen van OBS 't Koppel samen met muziekjuf Lisette Schriever
© RTV Drenthe / Mirthe Zuhorn
Na een paar hectische weken keert 'eindelijk' de rust weer terug op OBS 't Koppel in Nieuw-Weerdinge. De kinderen zouden gisteren op Koningsdag in Emmen een speciaal lied zingen voor de koning, maar werden eerder deze maand toch uit het programma geschrapt.
De teleurstelling was natuurlijk enorm, maar die verdween al gauw door de vele aandacht die de school kreeg. "Het waren drukke, maar heel mooie weken", blikt muziekjuf Lisette Schriever terug.

Quiz en protest

De Rijksvoorlichtingsdienst liet weten dat groep 7/8 van de school van de gemeente een uitnodiging zou krijgen om het lied te zingen tijdens de Koningsspelen. Die uitnodiging kwam er alleen niet. "Dat las ik overal, maar daar is niks mee gedaan. Wel waren een paar kinderen van onze school aanwezig bij de quiz."
Tijdens de route die de koninklijke familie aflegde door Emmen, deden de leden van het Koningshuis mee aan een quiz over Drenthe, ondersteund door leerlingen van allerlei scholen. "Maar lang niet iedereen van ons wilde eraan mee doen. Sommigen wilden dat niet uit protest", lacht juf Lisette. "Ze zeiden: 'We kwamen om te zingen'."

Kleine 'mediahype'

Na het eerste verhaal van RTV Drenthe over de afzegging voor Koningsdag, werd het verhaal van de kinderen uit Nieuw-Weerdinge door allerlei andere media opgepikt. Zo kwam het Jeugdjournaal langs en waren ze te gast bij het NPO Radio 2-programma Spijkers met Koppen. Ook de ochtendshow van Jan-Willem Roodbeen besteedde er aandacht aan.
Het werden toch onvergetelijke weken voor de kinderen. "Stiekem is het door die afzegging allemaal leuker geweest", biecht de juf op. "Zo gingen we met een busje naar Utrecht voor de uitzending van Spijkers met Koppen."
Tekst gaat verder na de foto:
Een deel van de klas met de juf aan tafel bij Spijkers met Koppen
© NPO Radio 2
Voor de kinderen uit groep 7/8 die mee waren, is het radioprogramma misschien wat moeilijk te volgen. "Het zijn natuurlijk vooral grotemensenverhalen", weet de juf. "Maar ze kennen Dolf Jansen wel weer." Juf Lisette zat met twee kinderen aan tafel om te praten over alle commotie. En natuurlijk over het lied. "Daarna zongen we het met z'n allen."
Het bezoekje maakte indruk. "Veel kinderen waren nog nooit in Utrecht geweest", vertelt Lisette. "Ze vroegen ook: 'Kijken ze hier ook het Jeugdjournaal? Want dan moeten we misschien handtekeningen uitdelen'."

Herkend

Herkend werden ze wel. Toen de opnames voor het radioprogramma er in de kroeg opzaten, gingen de kinderen terug naar de bus. Onderweg liepen ze langs een terras, waar mensen waren die vlak daarvoor nog in het publiek zaten bij Spijkers met Koppen. "Toen riepen mensen op het terras: 'Hé, dat zijn die artiesten!' Dat zijn momenten die ze nooit meer vergeten." Vorige week vrijdag kreeg de school bovendien nog bezoek van oud-Emmenaar Bas Louissen, die voor Dagblad van het Noorden een podcastserie maakte over de koning.
Tekst gaat verder na de foto:
Bas Louissen interviewde enkele leerlingen voor zijn podcast over Koningsdag in Emmen
© Lisette Schriever
Veel indrukken dus voor de kinderen, die nu twee vakantieweken de tijd hebben om alles een plekje te geven. "Ik kreeg al berichten van ouders die zeiden dat hun kind het nergens anders over heeft", zegt juf Lisette. "We moeten allemaal even afkicken, want de afgelopen dagen liepen allemaal een beetje anders. Het was een mooie ervaring."
Bekijk hieronder de reportage die RTV Drenthe eerder maakte, toen de teleurstelling nog heel groot was:
Van blijdschap naar grote teleurstelling: basisschool mag toch niet zingen voor de koning

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.