Assenaar verdacht van kraken accounts, stelen van bitcoins en cyberaanval

Assenaar verdacht van kraken accounts bij webshops en cryptoplatforms
© ANP
Een 26-jarige man uit Assen wordt ervan verdacht dat hij veel accounts bij e-maildiensten, webshops en platforms voor virtueel geld heeft gekraakt. Ook zou hij een cyberaanval hebben uitgevoerd op een parkeerapp en phishingmails naar een ander bedrijf hebben gestuurd.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de verdenkingen vandaag naar buiten gebracht. De man werd eind januari aangehouden en zit sindsdien vast. Hij zou zelf zijn digitale wapens hebben gebouwd. Die waren zo veelzijdig dat het OM spreekt van een Zwitsers zakmes.

'Enorme hoeveelheid gegevens'

De man zou 'enorme hoeveelheden inloggegevens van anderen' hebben verzameld om op hun naam spullen bij webshops te kopen. Zodra de man ergens een wachtwoord had achterhaald, probeerde hij hetzelfde wachtwoord bij andere sites uit, omdat veel mensen hun wachtwoorden hergebruiken.
Zo kon hij bitcoins van mensen stelen. De man zorgde er ook voor dat gedupeerden geen bevestigingen van bestellingen kregen en ook geen aanmaningen van onbetaalde rekeningen. Zo kregen ze geen argwaan.

Identiteitsbewijzen

De man zorgde ervoor dat de bestelde pakketjes naar een pakketautomaat of een pakketpunt werden gebracht. Met zijn digitale wapen wist hij zelfs afbeeldingen van identiteitsbewijzen na te maken "met een zelfgekozen voor- en achternaam en een willekeurig documentnummer", zegt het OM. Zo bleef hij onherkenbaar.
De man kwam vandaag in Zwolle voor de rechter en zit voorlopig vast. De zaak wordt op 9 juli inhoudelijk behandeld.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.