Schapenhouders gerust na akkoord blauwtongvaccin: 'meteen de dierenarts gebeld'

Blijdschap bij schapenhouders na akkoord blauwtongvaccin: 'meteen de dierenarts gebeld'
© ANP
Schapen en runderen mogen worden gevaccineerd met het vaccin tegen blauwtong. Dat heeft demissionair minister Adema besloten na groen licht van het Bureau Diergeneesmiddelen en de Commissie toelating diergeneesmiddelen. Dat zijn twee belangrijke adviescolleges.
De verwachting is dat er binnen enkele dagen tot een week een miljoen doses vaccins beschikbaar zijn in ons land. Twee weken later volgt er eenzelfde levering.

Blije reacties vanuit de sector

Boerenbrancheorganisatie LTO reageert verheugd op het nieuws. "Schapenhouders en rundveehouders zijn hier enorm blij mee. We zitten nu in een periode waarin we weten dat de knut, die de ziekte veroorzaakt, weer actiever wordt. Dus het vaccin komt als geroepen." vertelt Dirk Bruins, melkveehouder uit Dwingeloo en voorzitter van LTO Noord.
Want de ziekte heeft het afgelopen jaar flink huisgehouden in Drenthe. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat er duizenden schapen het loodje legden door het virus. Zo waren er in een jaar tijd ongeveer 4400 schapen die overleden aan het virus, ruim tien procent van de totale populatie in Drenthe.
"Ik ben bij Drentse bedrijven geweest die door de ziekte slechts een kwart van de veestapel overhielden, nadat het virus had huisgehouden binnen hun bedrijf. Daarnaast brengt het virus ook nog hele andere vervelende ziektes en infecties met zich mee. Eigenlijk is er dus geen moment te verliezen als het gaat om vaccineren", vertelt Bruins.

Problemen met voortplanting

Ook bij de veehouderij van Johannes Pieters in Koekange gaat de vlag spreekwoordelijk uit. Niet omdat de koning morgen de provincie bezoekt, maar omdat het vaccin eindelijk daar is. Ook bij Pieters hield het virus behoorlijk huis. "Negen van mijn in totaal 69 schapen zijn er aan overleden. Daarnaast hebben we de afgelopen maanden veel moeite gehad met de voortplanting van de dieren. Door het virus wilde de bevruchting bij mijn rammen maar niet lukken. Uiteindelijk hebben we de rammen van de buren moeten lenen om de bevruchting alsnog te laten lukken. Dat betekent dat de lammetjes twee maanden later worden geboren dan gebruikelijk."
Met het kersverse nieuws sluit Pieters een periode van onrust af. Hij pleegde vanochtend meteen een belletje naar zijn dierenarts. "Ik heb hem gezegd dat ie van harte welkom is, zodra hij een dosis van het vaccin in handen heeft."

Situatie Drenthe

Want volgens Bruins betekent het vaccin dat de dagen van het blauwtongvirus zijn geteld. "Schapen moeten een keer gevaccineerd worden. Runderen krijgen, met een kleine tussenperiode, twee vaccinaties. In totaal zijn er op dit moment een miljoen vaccins beschikbaar en de verwachting is dat we volgende week al kunnen beginnen met het vaccineren van Drentse schapen", besluit Bruins.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.