Cel voor verregaande stalking en mishandeling

De man moet zich verplicht laten behandelen
© RTV Drenthe / Marjorie Noë
Voor het stalken van zijn ex-vriendin, waarbij de man haar woning vol hing met camera's, is een 42-jarige man uit De Wolden veroordeeld tot 442 dagen cel, waarvan 240 dagen voorwaardelijk. De man kreeg de straf ook voor mishandeling en verboden wapenbezit.
De man verbleef vorig jaar in september op vrijwillige basis bij Thuisbasis Veteranen in Eelde. Een opvang voor ex-militairen met PTSS. Hij had zijn gezin vijftien maanden niet gezien of gesproken. Hij wilde met alle geweld de moeder van zijn kinderen spreken. Hij wachtte de vrouw op. Verbrak de WiFi-verbinding, zodat ze geen hulp in kon roepen. Hij duwde haar vingers achterover en pakte haar telefoon af.

Heimelijke camera's

De man werd opgepakt. Hij had heimelijk camera's in de woning opgehangen. Een deel werd door de vrouw en haar kinderen ontdekt. Ook plaatste hij een volgsysteem onder de auto van de vrouw. Ook plaatste hij een tag in de koffer van de vrouw, zodat hij haar kon volgen, nadat ze was gevlucht uit hun gezamenlijke woning. Dit alles was volgens de rechter zeer beangstigend en bedreigend voor de vrouw. Ze wilde geen contact met hem, maar hij kon haar niet met rust laten.
De man kampt met een stressstoornis en dat voedde zijn dwangmatige persoonlijkheidsstoornis. Hij stond onder een enorme druk waardoor sprake was van verminderde mate van empathisch vermogen. Hij stond niet stil bij de consequenties en is daardoor in verminderde mate toerekeningsvatbaar. De man moet zich laten behandelen en daarna laten begeleiden. Hij mag geen contact opnemen met zijn ex-vriendin. Het contact met de kinderen gaat onder begeleiding. Met daarnaast een locatieverbod. Zolang dat nodig wordt geacht.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.