Sibum staat in promotiekraker tegenover oude leermeester Lukkien: 'Geen geheimen'

Sibum in promotiekraker tegenover oude leermeester Lukkien: 'Geen geheimen voor elkaar'
© Karin Mulder/ RTV Drenthe
VOETBAL - Het wordt 'de wedstijd van het jaar' voor hem. Roda JC-trainer Bas Sibum (41) uit Nieuw-Amsterdam staat vanavond in de Euroborg tegenover het FC Groningen van Dick Lukkien. De inzet is rechtstreekse promotie naar de eredivisie en Roda heeft ook nog kans op de titel in de Keuken Kampioen Divisie. Een flitsende start dus voor de 41-jarige Drent, die dit jaar debuteert als hoofdtrainer in het betaald voetbal.
"Ik weet dat het soms heel snel kan gaan", reageert Sibum. "En aan de andere kant: als het je gebeurt, dan moet je het misschien af en toe ook koesteren."

'Ik vind ons hartstikke goed'

Vorig seizoen zaten Sibum en Lukkien nog samen op de bank bij FC Emmen: Lukkien als hoofdtrainer, Sibum als assistent. Maar dit seizoen toonde de ploeg uit Kerkrade zich verrassend stabiel in de top van de Keuken Kampioen Divisie. Vanavond hebben ze aan één punt genoeg tegen FC Groningen om na zes jaar weer terug te keren op het hoogste niveau.
"Eigenlijk ligt elke ploeg ons wel. We staan niet voor niks het hele seizoen op plek één of plek twee. En we gaan altijd uit van onze eigen kracht. Dat klinkt cliché, maar dat is wel wat we doen want ik vind ons hartstikke goed."

Hecht team

De kracht van de ploeg is vooral dat het een heel hecht team is geworden. "Zowel op als buiten het veld. Als er iemand jarig is, dan gaan ze daar met een paar man naartoe. Als wij zeggen: je hebt een middag vrij, dan zitten er toch achttien mannen in het krachthonk omdat ze beter willen worden en samen willen zijn. Het is één grote familie."
Het feit dat hij vanavond tegenover zijn oude leermeester Lukkien staat, vindt hij buiten 'gezellig om elkaar weer te zien', verder niet heel bijzonder. "Hij weet precies hoe ik over voetbal denk en ik weet wat hij wil. Dus ik denk dat er geen geheimen voor elkaar zijn. En ik denk dat hij wel weet dat wij geen andere dingen gaan doen en andersom ook."

'Overal weer Roda-shirtjes'

In tien maanden tijd is er veel gebeurd in Kerkrade. Aan het begin van het seizoen zaten er zo'n 4.000 bezoekers in het stadion. Afgelopen vrijdag, tegen Cambuur, waren dat er 17.000.
"Je ziet overal in de omgeving weer Roda-shirtjes: mensen zijn weer trots om voor deze club te zijn. Dat is wel geweldig."

Clubhistorie geschreven

Sibum schreef vrijdagavond ook clubhistorie. Want nog nooit bleef Roda dertien wedstrijden op rij ongeslagen. "Dit is van oudsher zo'n grote club, ook Europees gezien. Ik denk dat we in de ranking, ook als je de eredivisie meetelt, qua puntenaantal nog altijd achtste staan. Het stadion is prachtig. Ik vind het ook tot de beste acht stadions van Nederland behoren. Dus laten we het maar gewoon voor elkaar gaan boksen."
Sibum staat in promotiekraker tegenover oude leermeester Lukkien: 'Geen geheimen'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.