Basisschool 't Echtenest in Echten ook komende jaren open door uitzondering

Feest bij 't Echtenest, want de school blijft langer open
© RTV Drenthe/Vera Beuke
Goed nieuws voor 't Echtenest in Echten. De basisschool lijkt ook de komende jaren open te blijven. De afgelopen jaren kampte de school met een leerlingentekort, waardoor ze hun financiering kwijt zouden raken. Nu is er een oplossing.
"We maken gebruik van een uitzonderingsregel in de wet", legt bestuurder Bas Guchelaar uit. "Stichting Wolderwijs heeft meer scholen in De Wolden. We mogen alle leerlingen bij elkaar optellen, gemiddeld komen we dan boven de wettelijke norm uit."
Een school moet een minimumaantal leerlingen hebben om open te blijven. In De Wolden ligt dat getal op dertig. Kom je daar drie jaar onder dan kan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) je financiering stopzetten.

'Goed voor volgende generaties'

Volgens Guchelaar is DUO akkoord met het plan en kan 't Echtenest daarom openblijven. "Er is één kleine kanttekening. Jaarlijks moeten we blijven doorgeven aan DUO dat we deze uitzondering gebruiken."
De school is blij dat de school in Echten open kan blijven. "Dat is gewoon goed voor het dorp en de volgende generaties. Leerlingen kunnen gewoon in hun eigen plaats naar school blijven gaan."

Tijdelijk dipje

Vorig jaar leek het erop dat de school al dicht moest. Maar het bestuur diende bezwaar in bij DUO. "Het leerlingenaantal zat in een tijdelijke dip. Het jaar ervoor gingen 11 leerlingen van groep acht weg. Voor een school van destijds 31 leerlingen is dat veel."
Ook werd de leefbaarheid in het dorp aangedragen als argument. DUO Stemde uiteindelijk in met de bezwaren. Op een gegeven moment wil de school de uitzondering niet meer gaan gebruiken, maar dan moet het leerlingenaantal wel stijgen.
"Er komt een nieuwe wijk bij, die hopelijk ook weer voor jonge gezinnen zorgt.", legt Guchelaar uit. "Maar het blijft altijd lastig om te zeggen of zoiets helpt. We zijn blij dat we in Echten door kunnen gaan, dat is belangrijkste voor het dorp."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.