Restauratie Overcingel na vijf jaar klaar

De behangkamer van landgoed Overcingel wordt schoongemaakt
© RTV Drenthe / Steven Ophoff
Een groep medewerkers en vrijwilligers gaat de salon- en behangkamer van landgoed Overcingel te lijf met stofzuigers en poetslappen. Over twee weken wordt het pand opgeleverd na een grondige restauratie. Het pand uit 1777 kwam vijf jaar geleden in handen van stichting Het Drentse Landschap. Daarvoor werd het vanaf de bouw bewoond door de familie Van Lier.

Gerestaureerd, verduurzaamd, herbestemd

Frank van der Velden is zichtbaar trots op wat de stichting heeft bereikt. "We hebben het helemaal gerestaureerd en verduurzaamd. Maar ook wat herbestemd. De woonfunctie is behouden gebleven, maar je kunt hier in de toekomst vergaderen en overnachten. En op die manier gaat het weer tot leven komen."
Op het oog lijkt er weinig veranderd ten opzichte van vijf jaar geleden, maar toch is er nog veel aangepast. "Hier in de salon valt het heel erg op. En ook in de behangkamer hiernaast. Dat is nu een zachte bruine kleur, maar dat was allemaal wit, maar kleuronderzoek liet zien dat dit de oorspronkelijke kleuren zijn, dus die hebben we teruggebracht."

Historische lagen

Niet alles is teruggebracht tot de beginjaren van het landgoed. Zo hangen er glazen vensterbanken van rond 1930 en ook de stalen kachel is later geplaatst. "Restaureren betekent niet dat je teruggaat naar een vast punt in de tijd. Het verleden was een proces, dingen veranderen. En al die historische lagen wil je behouden."
Zelf heeft het Drentse Landschap ook een laag toegevoegd. Het pand is geïsoleerd en verduurzaamd. "Een nieuw hoofdstuk aan het verhaal dat hier al bijna drie eeuwen wordt verteld. We zitten in een nieuwe tijd, maar je wil altijd wel de historische waarde behouden."
Restauratie Overcingel na vijf jaar klaar

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.