Wat is er dit weekend te doen in Drenthe?

Het kwik passeert ruimschoots de 20 graden en op zondag tikken we zelfs de 25 aan. Veel mensen genieten van een lang Hemelvaartsweekend en hoe kun je dat nou beter besteden dan erop uit te trekken in onze provincie. Hier lees je een overzicht van de activiteiten komend weekend in Drenthe.

Tuinen van Frederiksoord

Op zaterdag en zondag wordt de jaarlijkse Lentefair weer gehouden in de Tuinen van Frederiksoord. In de bloeiende boomgaard wacht een programma vol muziek en activiteiten voor jong en oud, maar geniet je ook van lekker eten en drinken en shop je bij meer dan 120 kraampjes. Een regulier ticket kost 9 euro. Kinderen tot 12 jaar bezoeken de fair gratis.

Kunstmarkt Schoonebeek

Zaterdag opent in het centrum van Schoonebeek de Kunstmarkt. Het thema is dit jaar 'Schoonebeek daar zit muziek in', en daarom kan muziek uiteraard niet ontbreken. Zo treden bijvoorbeeld de zangkoren Cantando, Clearwater en het trio Sempre Diverso afwisselend op in de Dorpskerk afwisselend op. In de Waag'n schuur kunnen singeltjes en lp's worden gedraaid met een breed scala van muzikale voorkeur. De toegang tot alle activiteiten is gratis.
Een stopcilinderpers in het Drukkerijmuseum
© Drukkerijemuseum

Meivakantie-dag in Drukkerijmuseum

Ook dit jaar organiseert het Drukkerijmuseum Meppel een speciale meivakantie-dag, met diverse kinderactiviteiten. Zo kunnen kinderen zelf een mooie afdruk maken op één van de persen, sommige meer dan 150 jaar oud, en ook een zeefdruk maken. De resultaten mogen uiteraard mee naar huis worden genomen. Ook zijn er twee speurtochten door het museum met een leuk prijsje achteraf en een gratis glaasje ranja. Het museum is op zaterdag geopend van 11.00 tot 16.00 uur.

Markt in Schoonoord voor het goede doel

Op zaterdag is er een rommel-, boeken- en plantenmarkt op de parkeerplaats van de PKN-kerk aan de Kerklaan 35 in Schoonoord. De markt begint om 10.30 uur en eindigt om 14.00 uur. De gehele opbrengst gaat naar de Wensambulance Zuid Oost Drenthe, die deze dag ook op de markt aanwezig zal zijn om de bezoekers te informeren en vragen te beantwoorden.

Rommelmarkt in Oosterhesselen

In Oosterhesselen organiseert gymvereniging OGZ jaarlijks de rommelmarkt, op de Brink naast de kerk. De inwoners van Oosterhesselen, Gees, Zwinderen en Nieuw Zwinderen kunnen spullen inbrengen voor deze markt. De waardevolste spullen worden per opbod verkocht op de kar. Voor de clubkas van OGZ is de rommelmarkt van groot belang. Mede door deze opbrengst is het mogelijk om het contributiebedrag laag te houden.

Run van Gieten

Zin om te wandelen of te hardlopen? Zaterdag staat de zestiende editie van de Magnesium Run van Gieten op het programma, op de Hondsrug in Drenthe. Met afstanden van 250 meter tot de halve marathon. De start is tussen 13.00 uur en 14.00 uur op de Brink, waar deelnemers zich ook kunnen inschrijven. Verder de traditionele uitgebreide jeugdwedstrijden voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar met daaraan verbonden het Scholenkampioenschap van de Gemeente Aa en Hunze.
De Run van Gieten enkele jaren geleden
© RTV Drenthe

Bloemenmarkt in Eext

Op zaterdag is Eext van 10.00 tot 16.00 uur weer gehuld in de sfeer van voorjaar en bloemen met een knusse Bloemenmarkt. De markt wordt georganiseerd door de dorpswinkel Onze winkel, die dit jaar tien jaar bestaat. Deze keer mogen er ook andere goederen verkocht worden dan alleen bloemen en planten. Voor kinderen zijn er onder meer een draaimolentje en een poffertjeskraam aanwezig.

Niet weggooien!

Heb je thuis nog voorwerpen uit de oorlog liggen? Niet weggooien! Foto's, brieven, documenten en voorwerpen kunnen nieuwe informatie over de oorlog opleveren, ook als ze op het eerste gezicht onbelangrijk lijken. Laat deze objecten zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur beoordelen in museum de Duikelaar in Nieuwlande door deskundigen. Je krijgt dan advies over hoe je ze goed kunt bewaren. De actie 'Niet weggooien!' is een landelijk initiatief van musea en instellingen die zich met de tweede wereldoorlog bezig houden. Meedoen is gratis.

Open Atelierroute Noordenveld

Op 11 en 12 mei organiseert Verkuno, de vereniging van beeldende kunstenaars in Noordenveld, voor de 36e keer de Open Atelierroute Noordenveld. De route vindt plaats op 15 locaties in Peize, Roden en Norg. Ruim 30 professionele kunstenaars staan klaar om de bezoekers kennis te laten maken met hun kunst en werkwijze. Alle informatie over de route staat op www.openatelierroutenoordenveld.nl.
Deze tapuit kun je tegenkomen op het Drents-Friese Wold
© Femke Banga

Fotografieworkshop in het Drents-Friese Wold

Ben je een (licht) gevorderde natuurfotograaf? Dan kun je op zondag meedoen aan een fotografieworkshop van Staatsbosbeheer en de ervaren fotografen Femke Banga en Cedric van Koot. Tijdens de drie uur durende workshop worden er kennis en tips gedeeld voor het maken van foto's van vogels en ga je deze zelf direct proberen toe te passen in het Drents-Friese Wold. Na afloop ontvang je nog een presentatie per mail, zodat je alles thuis nog eens rustig kunt nalezen. De workshop is van 7.00 tot 10.00 uur en kost 45 uur, inclusief koffie en thee.

Een rugzak vol wantrouwen

Het Cultuurpodium Westerbork organiseert zondag in de Stefanuskerk de voorstelling 'Een rugzak vol wantrouwen'. De voorstelling met verhalen, muziek, dans herinnert aan de deportatie van Sini en Roma, 80 jaar geleden. Hoofdpersoon is Lala Weiss die haar familiegeschiedenis zal vertellen. Dankzij subsidies van de gemeentelijke en rijksoverheid is de entree gratis, inclusief een consumptie.

Recycle Machine

Op zondag staat Melvin Kunst met zijn Recycle Machine op het podium van het openluchttheater De Speulkoel in Anloo. Het verhaal zit vol interactie, muziek, samen zingen en leren over afval scheiden. Theatermaker Kunst is een veelzijdig artiest met een passie voor storytelling en interactieve voorstellingen, vooral voor kinderen in de basisschoolleeftijd. De entree is 7,50 euro. De prijs voor kinderen en vrienden van De Speulkoel is 5 euro.

Over Entinghe Fietsmiddag

Geniet je ook van de zomerse Dwingeler Fiets4Daagse? Op zondag kun je alvast een lentedagje voorfietsen in de Over Entinghe Fietsmiddag voor jong en oud. Voor ouders met kinderen is er een route van zo'n 12 kilometer met enkele opdrachten. Heb je zin in een langere tocht dan kies je voor de route van 50 kilometer. De start is tussen 11.00 en 13.00 uur bij Over Entinghe.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.