Ambulancedokter René Pol flikt het weer: opgeknapte reddingsvoertuigen klaar om naar Oekraïne te gaan

Ambulances voor Oekraïne
© RTV Drenthe/ Lidian Boelens
Ambulancedokter Rene Pol flikt het weer. De Annenaar knapt ambulances op, zodat ze een tweede leven kunnen krijgen. Pol verkoopt de voertuigen aan hulporganisaties die ze naar oorlogsgebieden brengen. Op de parkeerplaats bij Breeland staat er, naast ambulances, ook een brandweerwagen klaar om naar Oekraïne te gaan.
"Ze gaan daar kapot, want ze worden beschoten", legt Pol uit. "Vooral de brandweer is daar in hele slechte staat. Dus ze hebben echt wel nieuw materieel nodig."
Hope4Ukraine neemt de ambulances mee. "Een deel gaat gewoon over de weg en wordt naar Oekraïne gereden door vrijwilligers. Het andere deel wordt met de vrachtwagen vervoerd."

Ook brandweerwagens

Dit keer zit er ook een brandweerwagen bij. Bijzonder, legt Pol uit. "We hebben het afgelopen jaar wel meer dan 100 ambulances afgeleverd aan Oekraïne. We hebben een paar brandweerwagens afgeleverd, maar dit is eigenlijk het eerste rescue-voertuig, voor hulpverlening, met het juiste gereedschap."
Twee afgevaardigden van Mediahuis Noord, onder wie hoofdredacteur Evert van Dijk, rijden zelf met de brandweerwagen naar Kiev. Zij hebben een lezersactie gehouden, waar ze de brandweerwagen van bekostigen. "Uiteindelijk gaat de wagen naar Charkiv, maar dat is nu te gevaarlijk dus wij stoppen in Kiev", vertelt Martin Nijenhuis, medewerker van Mediahuis Noord.

Indrukwekkend

Voor Nijenhuis is het de derde keer dat hij naar het oorlogsgebied in Oekraïne afreist. "De eerste keer was vorig jaar, toen ben ik naar Irpin gegaan. Dat was heel indrukwekkend. Boetsja was toen een jaar bevrijd dus president Zelensky kwam ook, dat was heel speciaal. En in januari ben ik met Patrick van 't Haar naar Kherson gegaan, dat is echt in het frontgebied." Beide vond hij erg indrukwekkend. "We hebben bijna geen kinderen en vrouwen gezien. Want die zijn allemaal gevlucht. Dat maakte een enorme indruk."
Pol koopt de ambulances in bij Nederlandse of buitenlandse ambulancediensten. Hij maakt de wagens schoon, kijkt of alles technisch in orde is en zet de nodige spullen erin. Hoewel hij het niet volledig vrijwillig doet, stopt hij er wel veel extra werk in. "Soms help je gezamenlijk om materiaal in te zamelen. We hebben bijvoorbeeld contact met het UMCG en de ambulancedienst. Dat stoppen we in dozen en zetten we in de wagens. Dat is gewoon extra hulp, zeg maar."
Ambulancedokter René Pol flikt het weer

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.