Een lintje in de eigen kroeg en via livestream: 'Rob had hem vorig jaar al verwacht'

Een lintje in de eigen kroeg en ook nog eens uitgereikt door een dorpsgenoot: Janneke Hoven-Ensing is er blij mee
© RTV Drenthe / Mathijs Renkema
91 koninklijke onderscheidingen, 91 verhalen. In Drenthe regende het vandaag lintjes en dat leverde emoties en bijzondere anekdotes op. Van livestream tot huiskroeg, en van bowlen in een maatpak tot een Drents onderonsje met de burgemeester.
Het is half tien 's ochtends als Janneke Hoven-Ensing nietsvermoedend richting kantoor loopt. De Langeloër wil beginnen aan de administratie van Hoven Landbouwmachines, het trotse familiebedrijf dat ze met echtgenoot Harry en zoons Arjan en Corwin bestiert. Plotseling staat ze oog-in-oog met dorpsgenoot Kirsten Ipema. "Toen ik zag dat ze een ambtsketen droeg, had ik iets in de gaten", zegt ze even later in haar 'thuiskroeg'.

'Ze moest eens weten!'

Want naast dorpsgenoot is Ipema locoburgemeester van de gemeente Noordenveld. Omdat er in de gemeente vandaag liefst veertien onderscheidingen uit te reiken zijn, neemt zij de helft voor haar rekening. "Ja, ik vind het wel heel leuk dat Kirsten - ik mag Kirsten zeggen - het doet. Het is nog persoonlijker dan wanneer de burgemeester het zou doen."
In het dorp staat Hoven-Ensing bekend als 'vrijwillige duizendpoot' of 'de burgemeester van Langelo'. Ze schrijft voor het onvolprezen dorpsblad Langelo Leeft, geeft klaverjasles, organiseert of ondersteunt bij activiteiten en is ook vrijwilliger bij voetbalvereniging GOMOS uit het naburige Norg. Het was nog een flinke klus om de onderscheiding voor haar verborgen te houden, vertelt dorpsgenoot Hennie Lutjes. "We hebben wel vaker achter haar rug om zitten smoezen en gezegd: 'ze moest eens weten!'"

De koning feliciteren

"Het is blijkbaar wel gelukt", reageert de gedecoreerde nuchter. "Wat ik vandaag ga doen? Ik zal hier de hele ochtend nog mee bezig zijn, denk ik", zegt ze, al wijzend op de aanwezige familie en vrienden die aan de koffie en gebak zitten.
"Misschien ga ik morgen nog wel even naar Emmen", lacht ze. "De koning feliciteren. Wie weet. Eerst genieten van deze dag."
Artikel gaat verder onder de foto
Professor doctor Erik Frijlink is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en treedt toe tot een select gezelschap
© RTV Drenthe / Wouter van Dijk

Bowlen in pak

In het Sprookjeshof in Zuidlaren krijgt professor doctor Erik Frijlink ten overstaan van vrienden en familie een hele bijzondere onderscheiding. Hij wordt Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dat is de hoogste onderscheiding die je als Nederlands burger kunt ontvangen. Frijlink is Hoogleraar Farmaceutische Technologie en Biofarmacie en heeft vooral op het gebied van astma en COPD baanbrekende onderzoeken gedaan.
Frijlink - zelf woonachtig in Eelde - werd door zijn vrouw onder valse voorwendselen naar Zuidlaren gehaald. "We zouden gaan bowlen", lacht hij. "Nou, dit is een mooi potje bowlen!" Het begon de hoogleraar al enigszins te dagen toen hij van z'n vrouw een net pak aan moest trekken. "Maar als zij dat dan zegt, dan doe je dat."

'Het mooiste wat je kan overkomen'

"Kiek es..." Burgemeester Eric van Oosterhout houdt het bij het Drents vandaag als hij Gloria Sommer-Gras haar koninklijke onderscheiding uitreikt. Logisch ook, gezien de Drentse staat van dienst van Sommer-Gras. De Emmense is de drijvende kracht achter Taol en Taofel in Zuidoost-Drenthe en lid van 't Aol Volk. Daar was ze zelfs dertig jaar lid van de commissie Voordrachten.
Een echte verrassing is de onderscheiding alleen niet. "Mijn man heeft het mij woensdag al verteld", geeft ze toe. "Hij weet hoe emotioneel ik ben. Toen hij het me van de week vertelde, heb ik twaalf zakdoeken volgeschreid. Dit is het mooiste wat je als mens kan overkomen."
Artikel gaat verder onder de foto
Naast een lintje heeft Gloria Sommer-Gras wel een dikke smok verdiend
© RTV Drenthe / Mirthe Zuhorn

Van teleurstelling naar trots

Vorig jaar baalde Rob van Bommel uit Dalerveen als een stekker. Hij had gerekend op een lintje, maar tot zijn teleurstelling ging die aan hem voorbij. Dit jaar heeft het de koning wél behaagd, maar zit Van Bommel bij zijn dochters in Australië. Het maakt dat het zijn koninklijke onderscheiding digitaal wordt uitgereikt.
Dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Allereerst moet Van Bommel worden gewekt door een dochter, daarna moet ook de verbinding tot stand worden gebracht. Het grote scherm laat het afweten, maar via een laptop lukt het burgemeester Renze Bergsma dan tóch om contact te leggen. Zijn inzet voor ouderen (onder meer ouderenvervoer) en zijn werk voor de reddingsbrigade, maken dat het lintje Van Bommel zeker toekomt. Zo volgt na de teleurstelling van vorig jaar, de gepaste trots van dit jaar.
Lintjesregen levert emoties en mooie anekdotes op

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.