Pandriks breidt wéér uit in Meppel en gaat wekelijks 7 miljoen broodjes extra bakken

Pandriks Bake Off in Meppel bakt meer dan tien miljoen broodjes per week
© RTV Drenthe / Stefan Klomp
Pandriks Bake Off breidt opnieuw uit in Meppel. Er wordt 40 miljoen euro in de afbakbroodjesproducent gestoken, waardoor de groothandelsbakkerij zeven miljoen broodjes per week extra kan gaan bakken.
Pandriks heeft in Meppel twee productielijnen waar al miljoenen afbakbroodjes per week worden gebakken. Daar komt een derde lijn bij. "Dan kunnen we hier twintig miljoen broodjes per week bakken", zegt Peter van den Berg, CEO van Pandriks. "Dat betekent dat iedere Nederlander gemiddeld meer dan één broodje van ons per week moet consumeren om onze afzet te kunnen invullen", zegt hij lachend.

Geen nieuwbouw door verhuizing

Voor de nieuwe investering is geen nieuwbouw nodig. De derde productielijn komt op de plek waar nu de broodjes van het eigen merk van Pandriks - SlooOW - worden verpakt. Die afdeling verhuist naar Duitsland, waar de bakkerij een tweede fabriek heeft.
Lees verder onder de foto
Peter van den Berg, de CEO van Pandriks
© RTV Drenthe / Stefan Klomp
Het aantal werknemers neemt door de komst van een derde baklijn toe naar ongeveer driehonderd. Momenteel werken er zo'n 275 mensen. "Ik denk dat we voornamelijk meer getraind of hoger opgeleid personeel nodig hebben. Voor de grote lijnen heb je meer personeel nodig met verstand van techniek", zegt de CEO.
Van den Berg verwacht de opdracht voor de verbouwing volgende maand te kunnen geven. Nog voor de zomer van volgend jaar moet de productielijn in gebruik genomen worden. De verbouwing kan dan dit jaar al beginnen.

Tweede miljoeneninvestering

In 2021 investeerde de bakkersgroothandel al 35 miljoen euro in de locatie in Meppel. Toen kwam er 13.000 vierkante meter aan nieuwbouw bij met twee nieuwe afbaklijnen. Daarmee kreeg Meppel de grootste afbaklijn van Europa, goed voor tien miljoen afbakbroodjes per week.
Lees verder onder de foto
Pandriks Bake Off bakt miljoenen afbakbroodjes per week
© RTV Drenthe / Stefan Klomp
Pandriks bakt veelal afbakbroodjes voor supermarkten, waar de broodjes worden afgebakken en klanten ze kunnen kopen. Het gaat bijvoorbeeld om stokbroden, kaiserbroodjes of pistoletten. Daarnaast heeft Pandriks ook een eigen broodjesmerk.

Verdere uitbreiding

Ondertussen heeft het bedrijf ook al plannen beraamd om nog verder te groeien in Meppel. Naast de fabriek verhuurt het bedrijf momenteel een stuk grond aan DPD, dat er vrachtwagens stalt. Daar wil Pandriks ook gaan bouwen en een vierde productielijn starten. DPD huurt de grond tot en met eind 2026.
Lees verder onder de foto
DPD huurt een stuk grond naast de fabriek van Pandriks Bake Off, ook daar wil de bakkerij een productielijn gaan realiseren
© RTV Drenthe / Stefan Klomp
De fabriek van Pandriks in Duitsland ondergaat momenteel een uitbreiding van de productielijnen. Daar werken 125 mensen, maar na de verbouwing wordt dat aantal waarschijnlijk verdubbeld. Volgende week is Van den Berg in Groot-Brittannië om te praten om de komst van een fabriek. Ook in de Verenigde Staten wil hij een locatie openen.

Opgericht in 2012

Pandriks was in 2021 een van de drie finalisten om Drentse onderneming van het jaar te worden. Het bedrijf is in 2012 opgericht en heeft het hoofdkantoor in Meppel. Inmiddels draait het bedrijf een jaarlijkse omzet van 150 miljoen euro.
Onlangs werd Pandriks overgenomen door Bridor, een Franse bakkerij met een jaarlijkse omzet van 3 miljard euro. "De naam Pandriks blijft op de gevel staan. Vooralsnog verandert er in Meppel dus niet zoveel, behalve dat we sneller groeien dan we van plan waren."
Broodbakker Pandriks breidt uit in Meppel

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.