Miljoenen naar Zuidwest-Drenthe om wateroverlast en droogte tegen te gaan

Het geld wordt onder andere ingezet om wateroverlast tegen te gaan
© Pixabay
Zuidwest-Drenthe en de Kop van Overijssel krijgen samen vijf miljoen euro van het Rijk om iets te doen tegen klimaatverandering. Dat geld kan worden gebruikt om problemen zoals wateroverlast en extreme droogte tegen te gaan.
Beide regio's hebben de krachten gebundeld om klimaatverandering aan te pakken. Dat doen ze onder de naam Fluvius. De werkgroep bestaat uit de gemeenten Meppel, Westerveld, Midden-Drenthe, Hoogeveen en Steenwijkerland.
Ook beide provincies en het Waterschap Drentse Overijsselse Delta zijn erbij betrokken.

Tientallen maatregelen

De werkgroep zegt dat er met het geld maatregelen kunnen worden genomen op 36 plekken.
In De Wolden zijn er een aantal concrete voorbeelden waar het geld in wordt geïnvesteerd. Bijvoorbeeld in Zuidwolde: daar worden bermen verlaagd om wateroverlast tegen te gaan.
Dat gebeurt in straten die wat hoger liggen in het dorp. Als er veel regen valt hebben met name de lagergelegen straten daar last van. Door de bermen te verlagen in de hoger gelegen straten, kan het water daar worden opgevangen. Dit zou de overlast moeten verminderen.

Groene kuil

Een ander project dat gesponsord wordt met het geld is de wadi in het centrum van Zuidwolde. Dat is een soort groene kuil, waar regenwater langzaam in wegstroomt. Het moet wateroverlast aanpakken en het is goed voor het groen.
Onlangs is het multifunctionele centrum, het Wolderhuus, in Zuidwolde geopend. De tuin rondom het gebouw moet nog worden aangelegd, en dat zal binnenkort ook gebeuren met het geld.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.